The Economist

Voor het blad The Economist heeft de Israelische premier Netanyahu volledig afgedaan. “Hij moet vertrekken”, zijn de laatste woorden van een artikel waarin wordt stilgestaan bij zijn vele blunders. De ergste was de mislukte poging van twee Mossad-agenten, twee weken geleden, om een van de Hamas-leiders, Khaled Meshal in Jordanië te liquideren.

Netanyahu, als premier de eerstverantwoordelijke voor de activiteiten van de Mossad, was volledig op de hoogte van de voorgenomen missie.

Volgens The Economist kan deze actie worden beschouwd als een daad van internationaal terrorisme, te vergelijken met de Iraanse moordcommando's die in het buitenland opereren om dissidenten van het bewind uit de weg te ruimen. De steun voor Netanyahu brokkelt ook in eigen land af. Maar de vraag is: hoe raakt het land van zijn premier af. Voordat de Kieswet in 1996 werd gewijzigd zou een Israelische minister-president zo'n Mossad-blunder in het parlement politiek nooit hebben overleefd. Hij zou met een motie van wantrouwen zijn weggestemd. Netanyahu is echter de eerste rechtstreeks gekozen minister-president. De enige manier om hem weg te krijgen is een impeachment-procedure, waarvoor een tweederde meerderheid in het parlement nodig is. Maar die meerderheid is er nog niet. Vandaar het advies van The Economist aan Netanyahu om uit zichzelf te vertrekken.