TAGLIATELLE MET SHII-TAKE EN RAKET

Wat kan er voor verband bestaan tussen een burgemeester van een klein dorp in de Canadese Rocky Mountains, een eigenaar van een kabelbedrijf in hetzelfde dorp en een kweker van shii-take? Het verband is dat het om een en dezelfde man gaat; een ongelofelijk energieke man, Arnold Hennig.

Als jongeman emigreerde hij met zijn vrouw uit Duitsland naar West-Canada om daar zijn geluk te beproeven. Zij kwamen terecht in het dorpje Greenwood in de Rocky Mountains en bouwden daar een nieuw leven op. Na verschillende baantjes te hebben gehad, zette Arnold in de jaren '70 een kabelbedrijf voor televisie en radio in de regio op. Toen hij enige jaren geleden met pensioen ging, nam één van zijn zoons het kabelbedrijf over. Arnold ontdekte al gauw dat hij veel vrije tijd overhield. Het was niet genoeg dat hij inmiddels burgemeester van Greenwood was geworden of dat zijn grote woning met een gigantische tuin erbij veel aandacht vereisten. Arnold was al jaren geïnteresseerd in het kweken van champignons en andere paddestoelen en toen hij in de plaatselijke krant een advertentie las voor een cursus paddestoelkweken net over de grens in Washington State, schreef hij zich er onmiddellijk voor in. Wat voor anderen een leuke hobby zou zijn, werd voor Arnold een ware passie. Zijn specialiteit werd het kweken van shii-take paddestoelen (zeer geliefd in Aziatische landen, vooral Japan en China, en reeds verscheidene jaren ook in Nederland geteeld en verkocht). In het begin leverde hij van een rijke oogst shii-take aan familie, vrienden en bekenden in naburige dorpen. Hier moet ik overigens wel bij opmerken dat er in de streek rond Greenwood veel Japanners wonen die na de oorlogsverklaring aan Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Canadese westkust onder dwang naar het binnenland werden vervoerd. Na de oorlog zijn veel van deze Japans-Canadezen in het gebied blijven wonen, waardoor men in de kleinste dorpswinkel in dit 'cowboyland' nog een hele afdeling met Japanse ingrediënten kan vinden waar wij in Nederland naar een delicatessenwinkel voor moeten gaan. Maar dat terzijde. Een paar jaar later kwam Arnolds tweede zoon, Ernie, op bezoek. Hij was net werkeloos geworden (hij had als binnenhuisarchitect gewerkt) en trok al snel met gezin bij zijn ouders in en ging werken als managing director van de nieuw opgerichte Greenwood Gourmet Mushroom Company. Dankzij zijn inzet werd het bedrijf al spoedig uitgebreid met onder andere een researchlaboratorium. In het laboratorium is men op dit moment bezig met het ontwikkelen van spierwitte shii-take en sporen-onderzoek van paddestoelsoorten als cantharellen en enokitake. Het bedrijf kan de vraag momenteel maar net aan. Geen wonder. Ik heb Arnolds shii-take geproefd en het zijn de lekkerste die ik ooit heb gegeten.

Veeg de shii-take schoon en snijd ze in dikke plakken. Scheur of snijd de raketsla of andijvie in brede repen. Breng een grote pan gezouten water aan de kook.

Verhit de boter en olijfolie in een grote koekenpan op een hoog vuur. Doe er de plakken shii-take in en roerbak ze in het vet goudbruin zijn. Voeg de raket of andijvie toe en roerbak tot de bladen geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper. Kook intussen de verse pasta in circa 3 tot 4 minuten bijtgaar. Bewaar circa 1 deciliter van het pastakookwater en zet weg. Giet de pasta af, maar laat de slierten goed nat blijven.

Schep de pasta in de koekenpan om met het shii-takemengsel. Strooi er de Parmezaanse kaas over en schep alles om. Giet er zoveel van het pastakookwater bij dat u een mooi romig mengsel hebt. Dien onmiddellijk op en geef er apart extra versgeraspte Parmezaanse kaas bij.

Voor 4 personen:

500 gram verse shii-take paddestoelen

200 gram bijgesneden verse raketsla of andijvie zout

100 gram boter

2 eetlepels koudgeperste olijfolie

zout en versgemalen peper

500 gram verse tagliatelle

4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor op tafel