Shell wil gasleiding in Iran bouwen

ROTTERDAM, 13 OKT. Het Nederlands-Britse olieconcern Shell wil een leidende positie in de aanleg en exploitatie van een aardgasleiding van Turkmenistan via Iran naar Turkije. De investeringenskosten zijn geraamd op 2,5 miljard dollar (5 miljard gulden). Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post gisteren bericht.

Waarschijnlijk zal de pijpleiding van Zuidoost-Turkmenistan via Noord-Iran naar Turkije gaan lopen, een route van meer dan 1.500 kilometer. De Amerikaanse president Clinton heeft enkele maanden geleden laten weten dat hij in dat geval een uitzondering maakt op de sanctiewet tegen Iran en Libië, omdat het niet gaat om Iraans, maar om Turkmeens gas. De vorige Turkse premier, Erbakan, had daar sterk bij Clinton op aangedrongen omdat Turkije dringend verlegen zit om langlopende gascontracten voor de elektriciteitsvoorziening. Ook buitenlandse bedrijven die een belang nemen in het project zullen niet door de Amerikanen gehinderd worden als zij kapitaal, technologie en kennis beschikbaar stellen voor de Turkmeense pijpleiding door Iran. Dat is voor Shell van groot belang omdat dit concern zijn grootste dochtermaatschappij in de Verenigde Staten heeft: Shell Oil. The Washington Post heeft van Iraanse en Turkse diplomaten in Washington vernomen dat Shell de leiding zal ontwerpen, financieren en beheren.

De Turkmeense minister van Buitenlandse Zaken Boris Sjichmoeradov heeft volgens de krant verklaard vorige week “een groenachtig licht” van Washington te hebben gekregen voor de pijpleiding door Iran. Hij verwacht het komend voorjaar een akkoord met Shell te bereiken.

Twee maanden geleden liet een vertegenwoordiger van Shell in Oost-Europa die contacten in Turkmenistan en Azerbajdzjan onderhoudt weten dat het concern een belang in de gasleiding via Iran nastreeft. Het project is voor Shell van groot belang, omdat met de leiding via Turkije ook Midden- en West-Europese landen van Turkmeens gas kunnen worden voorzien. In West-Europa wordt de sterkste groei in de vraag naar gas voorzien. Een woordvoerder van het olieconcern in Rotterdam zegt dat het in dit stadium nog niet gaat om onderhandelingen met Turkmenistan en Turkije, maar om gesprekken. Ook worden er nog alternatieve exportroutes voor het Turkmeense gas bestudeerd ofwel over de bodem van de Kaspische Zee, ofwel via een noordelijke route om de Kaspische Zee heen.