Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een verslag over de Duitse CDU die deze week een partijleider kiest. Zeer waarschijnlijk wordt dat opnieuw Helmuth Kohl, die zich vandaag verantwoordt voor het de afgelopen vier jaar gevoerde beleid. En het verhaal van het Nederlandse meisje K. Henderson dat al 20 maanden gevangen zit in een Russische gevangenis op verdenking van drugssmokkel. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de privatisering en de prijsverhogingen van de NS en het openbaarvervoerbeleid van het paarse Kabinet. Met reacties en commentaar van Kamerleden. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Kardinaal Simonis geeft in de studio uitleg bij het door hem gesignaleerde verband tussen de vrije abortus- en euthanasiepraktijk en het geweld op straat. Verder een reportage over het Italiaanse stadje Assisi, dat dit weekeind opnieuw door een aardbeving werd getroffen. Ned.3, 22.33-23.08u.

DOCUMENTAIRES

Jevgeni Chaldei, fotograaf onder Stalin. Documentaire over de afgelopen dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden fotograaf Jevgeni Chaldei. Hij werd wereldberoemd met een foto uit 1945 waarop een soldaat van het Rode leger een vlag plant op de Rijksdag in Berlijn. Chaldei fotografeerde o.a. alle Sovjet-leiders, van Stalin tot Jeltsin. Ned.3, 20.35-21.28u.

Document: Pracht/Prakoccasies. In het Westen afgedankte auto's krijgen een tweede leven in Oost-Europa en Afrika. Handelaren kopen de wagens op, smokkelen ze het eigen land binnen om ze daar na een opknapbeurt weer te verkopen. BRTN2, 20.30-21.20u.

Here and Now: Silent Winess. Een vrouw met ms (multiple sclerose) deed aangifte van seksueel misbruik. Haar zaak werd onontvankelijk verklaard omdat zij, wegens haar spraakgebrek geen goede getuige zou zijn. In Groot-Brittannië worden per jaar naar schatting 1500 mensen met een handicap seksueel misbruikt. Hun zaak komt bijna nooit voor de rechter. BBC1, 20.30-21.00u.

Decisive Weapons. Zesdelige serie over de invloed van wapens. Tot slot over de F-117A, het eerste vliegtuig dat onzichtbaar is voor radar, en zijn rol tijdens de Golfoorlog. BBC2, 21.00-21.30u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (6). Zesentwintigdelige serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen, waaronder Portugezen, Surinamers, joden, Indiërs, Arabieren, Nederlanders en Colombianen naast elkaar leven. Een aantal bewoners wordt een jaar lang gevolgd. Aflevering: Mooie meisjes, mooie bloempjes. Ned.3, 21.28-22.00u.

Dokument: Veroordeeld (4). Zesdelige bekroonde serie documentaires van Roel van Dalen uit 1995 waarin hij acht maanden lang een aantal zware delinquenten in de penitentiare inrichtingen van Overmaze in Maastricht volgt. Ned.1, 22.58-23.42u.

MUZIEK

Franz Schubert - Die Winterreise. Muzikale filmfantasie van Petr Weigl, gebaseerd op de liederencyclus Die Winterreise van Schubert. Met onder anderen Radoslav Brzobohaty en Brigitte Fassbaender. Duitsl.2, 0.00-1.00u.

KUNST

Het Uur van de Wolf: Gestold koraal. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.08-0.03u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de Britse komedie Shooting Fish met Kate Beckinsale en Stuart Townsend en SubUrbia, geschreven door Eric Bogosian. En Stephen Fry praat over zijn rol in Wilde, een film over de schrijver Oscar Wilde. BBC1, 0.35-1.05u.

Manche mögen Poesie. Portret van de Poolse dichteres en essayiste Wislawa Szymborska, die vorig jaar de Nobelprijs voor de literatuur won. Duitsl.2, 1.00-1.30u.

Face to Face. Gesprek met Sir Denis Norman ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, onder andere over zijn lange carrière bij de Britse televisie. BBC2, 01.5-1.05u.

FILMS

The Custodian (John Dingwall, 1993, Australië). In onevenwichtige thriller zet agent Anthony LaPaglia tv-reporter Kelly Dingwall op het spoor van corruptie in politiekringen. RTL5, 20.30-22.35u.

.Speed (Jan de Bont, 1994, VS). Uiterst succesrijk, Amerikaans regiedebuut van Nederlandse cameraman biedt eersteklas kermisvertier en is het prototype van wat de Amerikanen een 'rollercoaster ride' noemen, een enerverend ritje waarbij men geen tijd heeft om zich de mankementen aan het scenario te realiseren. Stadsbus vol nietsvermoedende passagiers mag niet langzamer dan 80 kilometer rijden, anders vliegt hij de lucht in. Met Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper, Jeff Daniels. SBS6, 20.30-22.40u.

Body Snatchers (Abel Ferrara, 1992, VS). Regisseur van 'Bad Lieutenant' geeft in tweede remake (na die van Phil Kaufman uit 1978) van Don Siegels film uit 1954 een nieuwe draai aan het oorspronkelijke verhaal van de buitenaarsde 'peulen', die aardbewoners vermoorden en hun gedaante aannemen. Bij Ferrara zijn het vooral militairen die als geprogrammeerde, anonieme zombies door de mand vallen. Stevige huishoudkwaliteit. Duitsl.2, 22.15-23.35u. & 2.15-3.35u., nagesynchroniseerd.

.Bird (Clint Eastwood, 1988, VS). Filmische biografie van legendarische altsaxofonist Charlie Parker (1920-1955). Eastwood benadert het uit clichés opgetrokken leven van Parker - immers het prototype van de aan drugs en vrouwen verslaafde, even briljante als zelfdestructieve kunstenaar - met een aangenaam gevoel voor dramatisch understatement. Palmwinnaar Forest Whitaker playbackt de Parker-soli die uit de originele opnamen werden gefilterd en opnieuw werden gemixt met een hedendaagse begeleidingsband in stereo. Duitsl.1, 0.45-3.20u., nagesynchroniseerd.

.The Picture of Dorian Gray (Albert Lewin, 1945, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.05-2.50u., deels zwart-wit.