Reed Elsevier is mondiale speler

ROTTERDAM, 13 OKT. Reed Elsevier is ontstaan in 1993 door samenvoeging van de activiteiten van de Britse uitgever Reed en het Nederlandse Elsevierconcern. De fusie leidde er toe dat de door de toenmalige Elseviertopman Pierre Vinken gewenste internationalisering van Elsevier in één klap was bereikt. Reed Elsevier, dat zich vooral richt op wetenschappelijke, professionele en vakinformatie, behoort nu tot de grotere spelers in de internationale uitgeefbranche.

Evenals Vinken zet ook de nieuwe topman H. Bruggink de belangen van de aandeelhouders voorop. Dat betekent in zijn ogen dat Reed Elsevier moet blijven streven naar een portfolio met hoogrenderende activiteiten. Hoewel Reed Elsevier dit eerste half jaar de netto winst (in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar) met 9 procent zag stijgen tot 312 miljoen pond, waren beleggers niet erg tevreden. Ze vreesden dat Reed Elsevier geen geschikte grote overnamekandidaten meer wist te vinden. Over heel 1996 bedroeg de nettowinst 604 miljoen pond. De omzet groeide met zes procent tot 1,7 miljard pond. De brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) steeg met een half procentpunt tot 26,8 procent.

Enkele weken geleden kwam Reed Elsevier opeens onverwachts negatief in het nieuws toen bleek dat dochteronderneming Reed Travel jarenlang de oplagecijfers heeft opgeklopt. Als gevolg daarvan hebben adverteerders in de gidsen van Reed Travel steeds te veel betaald. Analisten gaan ervan uit dat deze fraude Reed Elsevier vele honderden miljoenen guldens zal gaan kosten, nog afgezien van het enorme gezichtsverlies voor de onderneming. Reed Elsevier zal dit jaar een 'substantiële' afschrijving doen op de waarde van de immateriële activa van de Travel Group. Met de overname van de databank Lexis/Nexis in 1994 (voor 2,6 miljard gulden) heeft het concern in de VS al een belangrijke positie opgebouwd op de markt voor juridische informatie.

Om geld vrij te maken voor verdere hoogrenderende acquistities besloot Reed Elsevier twee jaar geleden afstand te doen van krantenuitgever Dagbladunie (NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, Rijn en Gouwe). Deze divisie werd verkocht aan de Perscombinatie.