Rabo-topman: korte rente verder omhoog

Rabo-topman H. Wijffels meent dat de lange rente, die bepalend is voor de hypotheekrente, niet fors zal oplopen. “De factoren die daarvoor bepalend zijn zijn zodanig ingekleurd dat dat achterwege kan blijven”, aldus Wijffels gisteren in het televisieprogramma Buitenhof.

Wijffels rekent er wel op dat De Nederlandsche Bank de komende tijd de korte rente opnieuw zal verhogen. Afgelopen donderdag verhoogde De Nederlandsche Bank de beleningsrente met 0,3 procentpunt tot 3,3 procent, in navolging van de Duitse centrale bank. Volgens Wijffels gebeurde dat niet geheel onverwacht: “Je kon het zien aankomen, er heerste al een tijdje een opkomende inflatiedreiging. Omdat de Duitse economie wat achterloopt in zijn ontwikkeling op de onze, ging de rente daar niet omhoog en konden wij onze rente ook niet verhogen. Eigenlijk had dat in Nederland al wat eerder kunnen gebeuren.” Wijffels vindt de renteverhoging geen slechte zaak. “Het geeft rust in de markt. De aandelenkoersen en de huizenprijzen zijn enorm gestegen. Het is de vraag of daar niet wat te veel lucht in zit. Nu komt het signaal: 'Jongens, even rustig aan'. Als bankier ben ik daar blij mee.”