Nederlands talent toont veerkracht in finale

ROTTERDAM, 13 OKT. Trainen in Indonesië en veel Grand Prix spelen. Zo wil badmintonster Judith Meulendijks, nummer 24 van de wereld, geleidelijk doorstoten naar de wereldtop. De 19-jarige Helmondse gaf gisteren een voorzichtige aanzet tot dit stappenplan door het Open NK in Den Bosch te winnen.

De aanvoerster van de plaatsingslijst versloeg in de eindstrijd de als derde geplaatste Kelly Morgan uit Wales in drie games: 11-9 6-11 11-8. Voor Meulendijks was het de eerste titel in het Open NK en tevens de eerste zege in een Grand Prix, al kende de internationale badmintonfederatie het Dutch Open op basis van 60.000 gulden prijzengeld slechts één ster toe. Ter vergelijking: een toernooi gedoteerd met 500.000 gulden krijgt zes sterren.

Meulendijks was favoriet voor de titel door haar ranking. “Een kick, geen druk”, oordeelde ze zelf vooraf. Dat was niet te merken. Vanaf het begin keek Meulendijks, gehinderd door stress, tegen een achterstand aan. In de eerste game liep Morgan, 27ste van de wereld, uit tot 2-7. De Nederlandse toonde echter veerkracht en kwam schijnbaar moeiteloos terug. Uiteindelijk won ze de eerste game met 11-9. In de tweede game (11-6 voor Morgan) en de derde game (11-8) bleef Morgan steevast de eerste punten maken.

Meulendijks moest terugvechten. “Maar ik heb dit toernooi gemerkt dat ik het afgelopen jaar mentaal sterker ben geworden. Niemand wint zomaar van me.” Maar het thuispubliek hielp in De Maaspoort behoorlijk mee. “Die ondersteuning heeft me in kritieke fasen van de partij overeind gehouden”, erkende Meulendijks. In het vrouwendubbel grepen Monique Hoogland en Erica van den Heuvel naast de hoofdprijs.