Nederland loopt zich vast op Turkse muur

AMSTERDAM, 13 OKT. Wat de kroon op het werk had moeten worden van de kwalificatiereeks werd een magere prestatie in een draak van een wedstrijd. Het Nederlands elftal miste zaterdag de inventiviteit om een muur van Turkse spelers te slechten (0-0). Het gemis aan twee creatieve voetballers op het middenveld, de geblesseerde Ronald de Boer en de geschorste Jonk, had zijn weerslag op het spel van Oranje. Het was tekenend dat linksback Numan zich onderscheidde als de beste speler.

In de voorste linie kreeg Kluivert elke bal verkeerd op zijn schoen, miste Bergkamp de scherpte die hij wekelijks wél bij Arsenal demonstreert en zorgden de opkomende halfspelers Van Bronckhorst en Winter voor geen enkele dreiging. Dat lag voor een deel ook aan het concept waarvan Hiddink niet meer vanaf wijkt. De ruimte lag tegen Turkije op de vleugels, maar die werd zonder vleugelaanvallers niet benut. De beste kans was voor Bergkamp. Kort na rust speelde hij zich goed vrij, maar doelman Recber tikte de bal net voor zijn voeten weg.

Pas toen Overmars een minuut later het veld betrad nam de landerigheid af. De afwerking bleef echter onder de maat. Kluivert schoot een voorzet van Overmars met links slap in. En Overmars zag een andere actie eindigen tegen de arm van Özer. Arbiter Sundell was kennelijk niet van plan het armzalige duel met een strafschop toch nog een winnaar te geven.

Hiddink wilde niet ontkennen dat Seedorf te weinig had gebracht op zijn geliefde positie achter de spitsen. “Het is ook een moeilijke plek. Spelers die daar internationaal furore maakten waren meestal verder in hun carrière.” Hiddink constateerde ook dat Oranje het 4-4-2-concept niet op een offensieve wijze kon uitvoeren. “We moeten voor het WK nog een aantal zaken goed onder de loep nemen. Ik wilde niet meteen meer spitsen inzetten. Want meer aanvallers wil niet altijd zeggen dat je dan ook offensiever speelt. Bovendien moet je de bezetting op het middenveld in de gaten houden. Anders kun je nog in het mes lopen bij een counter.”

Slechts één positief aspect leverde de troosteloze vertoning in de Arena op. Hiddink: “We hebben bijna geen kans weggegeven. Dat is in het internationale voetbal van groot belang.”