MIJKE LOEVEN

Mijke Loeven Band: Two (VIA 9920182). Distr. PIAS.

'You have to get used to a new pair of shoes' zingt Mijke Loeven op Two, haar tweede cd. Het is een toepasselijke frase want de stukken van deze zangeres/liedschrijver hebben het stugge van goede schoenen, die telkens beter gaan zitten. Two is een karakter-cd, zonder modieuze flauwekul of kniebuigingen voor de commercie.

Loevens grootste deugd is de balans die ze vindt tussen vorm en inhoud. Haar teksten gaan vooral over liefde en eenzaamheid maar zijn nooit cliché en dat geldt ook voor de muziek. Vrijwel elk stuk heeft wel een verrassend breuk- of draaipunt waardoor het meer wordt dan rechtlijnige tralala. De 'terzijdes' in She, de soepele modulaties in het licht funky Eyes en de engelachtige manier waarop ze uitgerekend in de titel Solid Ground omhoog gaat, het zijn momenten waar je aan gaat hechten nog voor je je helemaal overgeeft. Uiteindelijk geeft daarbij de doorslag of ook de stem van Loeven je bevalt, haar stevige en strakke geluid met alleen in het falset-register een vleugje vibrato. Fans van Mariariariah Careyareyarey en haar barokke collegae komen bij Mijke Loeven waarschijnlijk tekort maar voor liefhebbers uit de hoek Joni Mitchell is ze zeker een aanwinst. Die laatste zangeres heeft ze trouwens zelf ook hoog.