Mahathir richt zijn pijlen nu op de joden

KUALA LUMPUR, 13 OKT. De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft opnieuw voor opschudding gezorgd door joodse groeperingen ervan te beschuldigen een “agenda” te hebben om de ontwikkeling van moslims te blokkeren. Mahathir zelf heeft verklaard dat zijn woorden - dat joden zouden proberen de Maleisische economie en de ontwikkeling van moslims te ondermijnen - verkeerd zijn weergegeven.

Mahathir, een in Azië gerespecteerd leider, is de afgelopen tijd herhaalde malen in het nieuws gekomen door zijn felle en ongenuanceerde aanvallen op Westerse speculanten - en met name de Amerikaanse financier George Soros - die hij er verantwoordelijk voor houdt de huidige valuta- en koersencrisis in Zuidoost-Azië te hebben uitgelokt. Volgens de Maleisische premier is er sprake van een aanval op het Aziatische ontwikkelingsmodel.

Afgelopen vrijdagavond deed Mahathir daar een schepje boven op door zijn beschuldingen in verband te brengen met joodse groeperingen. Hij deed dat in een toespraak voor een menigte van ongeveer 10.000 mensen in de oostelijke deelstaat Terengganu, waar hoofdzakelijk moslims wonen. Mahathir zei dat de speculatieve aanvallen op de Maleisische munteenheid, de ringgit, het werk zouden kunnen zijn van joden. Hij herinnerde zijn publiek er aan dat Soros een jood is. “We kunnen hen, de joden, ervan verdenken een agenda te hebben, maar we willen niet beschuldigen”, zo werd hij geciteerd.

Zijn uitlatingen, door commentatoren uitgelegd als bestemd voor binnenlands gebruik, zorgden voor kritiek van de oppositie. “Hij begeeft zich op gevaarlijke grond. Dit had ik niet van hem verwacht”, reageerde Abdul Razak Ahmad, vice-voorzitter van de oppositiepartij Parti Rakyat Malaysia.

Makahathir zelf ontkende gisteren iets verkeerds te hebben gezegd. “Ik heb alleen maar gezegd dat deze persoon (Soros) een jood is en dat wij toevallig moslims zijn” (AP, Reuter)