Koning Sihanouk bedroefd

PHNOM PENH, 13 OKT. Koning Norodom Sihanouk van Cambodja is zo bedroefd over de situatie in zijn land dat hij het liefst zelfmoord zou plegen. Alleen het feit dat hij een gelovig boeddhist is weerhoudt hem ervan zichzelf van het leven te beroven.

Koning Sihanouk zegt dat in een vraaggesprek dat is opgenomen in het maandelijkse bulletin dat zijn paleis uitgeeft, en waarvan de jongste uitgave gisteren naar verschillende persbureaus werd gestuurd. “Als ik geen boeddhist zou zijn, zou ik zelfmoord plegen, want het einde van mijn leven is gevuld met schaamte, vernedering en wanhoop” over de toestand in het land, verklaart de diep ontgoochelde koning.

Cambodja is de afgelopen decennia geteisterd door burgeroorlogen en een genocide-bewind onder de Rode Khmer. Na verkiezingen in 1993 onder auspiciën van de Verenigde Naties kwam afgelopen juni een eind aan een periode van relatieve rust toen 'tweede' premier Hun Sen alle macht naar zich toe trok, en de thans in het buitenland verblijvende 'eerste' premier Ranariddh - een zoon van koning Sihanouk - buitenspel zette.

Koning Sihanouk wordt op 31 oktober 75 jaar, maar hij wil niet dat daar veel aandacht aan wordt besteed. “In een bloeiend Azië staan we alleen als een eiland van oorlog, onzekerheid, zelfvernietiging, armoede, sociale onrechtvaardigheid, diepgewortelde corruptie, wetteloosheid, nationale verdeeldheid, drugshandel en aids”, aldus de koning. Over de huidige strijd in zijn land zegt hij: “We bieden de wereld een schouwspel van tanks, kanonnen, stalinistische voertuigen en helikopters die een fortuin kosten en die we inzetten om op meedogenloze wijze Cambodjaanse burgers te doden en niet om ons nationale grondgebied te verdedigen.” (AP, AFP)