Jordanië wijst agenten Mossad uit

TEL AVIV, 13 OKT. De Jordaanse koning Hussein heeft alle Mossad-agenten naar Israel uitgewezen. Ook zou de koning uit woede over de mislukte aanslag van de Mossad op Khaled Meshal, een Hamas-kopstuk in Amman, de veiligheidssamenwerking met Israel hebben stopgezet.

Israelische bronnen hebben tegenover de krant Ha'arets van vandaag bevestigd dat Jordanië alle banden met de veiligheidsdienst Mossad heeft doorgesneden. Aan de juistheid over de beëindiging van de samenwerking op veiligheidsgebied wordt echter in Israelische militaire kringen getwijfeld. Vorige week bracht generaal Eitan Ben Eliyahu, de commandant van de Israelische luchtmacht, nog een officieel bezoek aan Jordanië.

Het afgelopen weekeinde werkten het Israelische en Jordaanse leger nauw samen om een gewapende man uit te schakelen die vanuit Jordanië in Israel was geïnfiltreerd. Hij werd door een Israelische patrouille gedood. Eitan Haber, directeur-generaal van het bureau van de premier onder Yitzhak Rabin, heeft vorige week gezegd dat koning Hussein meer verplicht is aan de Mossad dan Israel aan Jordanië. Daarmee liet hij uitkomen dat de Mossad een zekere rol speelt in de bescherming van de Jordaanse troon.

Volgens Ha'arets zal Danny Yatom, het hoofd van de Mossad, koning Hussein schriftelijk zijn verontschuldigingen aanbieden voor de aanslag in Amman. Koning Hussein heeft zo'n verontschuldiging geëist. Premier Benjamin Netanyahu heeft ontkend dat hij onder druk van koning Hussein het hoofd van de Mossad aan de kant zal zetten. Diens lot hangt onder andere af van de bevindingen van de commissie van onderzoek naar de aanslag in Amman.

Ondertussen heeft Israel vanmorgen opnieuw negen gevangenen vrijgelaten onder wie acht Jordaniërs die naar Jordanië werden gevlogen. Nog zo'n dertig gevangenen zullen door Israel op vrije voeten worden gesteld. De vrijlatingen volgen op de uitwijzing naar Israel van twee Mossad-agenten die bij de aanslag in Amman waren betrokken en daar waren opgepakt.