JOHN DENVER 1943-1997; Glanzende country

Niet bekend

John Deutschendorf, alias Denver, werd op 31 december geboren in New Mexico, als zoon van een piloot met Duitse voorouders. Hij groeide op met de country-muziek. Toen hij zelf muziek ging maken, ontwikkelde hij daarvan de zoetgevooisde variant die hem beroemd zou maken. Eerst alleen als schrijver; zijn weemoedige lied Leaving on a jetplane werd eind jaren zestig een hit voor het folk-trio Peter, Paul & Mary. Daarna trad Denver zelf naar voren, met een stroblond page-kapsel, een rond brilletje op zijn neus, een brede grijns en een stem die weliswaar ietwat toegeknepen was, maar hoog en strak kon zingen.

In de jaren zeventig was Denver met nummers als Take me home, country roads en Annie's song nauwelijks weg te denken uit de hitparade. Al die grote hits bleef hij zingen; alleen Thank God I'm a country boy hing hem later de keel uit. Als een ware Mr. Nice Guy werd John Denver door de Amerikaanse show business met open armen ontvangen, vooral nadat hij in de filmkomedie Oh, God! geloofwaardig overeind was gebleven tegenover de stoïcijnse komiek George Burns. Geen wonder dat hij ook met de Muppets uitstekend overweg kon; zijn kerstplaat met het krassende, piepende en krakende Muppets-koor (1981) is een meer dan geslaagde combinatie van zelfspot en sentiment.

In de jaren tachtig logenstrafte Denver zijn brave imago door verslaafd te raken aan drank en drugs. Tot het dodelijke ongeluk van dit weekeinde sleepte zich nog een rechtszaak voort omdat hij dronken achter het stuur zou hebben gezeten. Toen hij dit voorjaar nog in Nederland optrad, was hem dan ook aan te zien dat hij turbulente jaren achter de rug had. Maar ook hier zaten de zalen vol, hoewel hij allang geen hits meer maakte. Zijn bestaande repertoire was genoeg om hem te blijven bewonderen, als de zanger van gave liedjes die zijn publiek ook zonder kampvuur een glans in de ogen wisten te bezorgen.