JANET JACKSON

Janet Jackson: The Velvet Rope (Virgin Records)

Got 'Til It's Gone, de single die de nieuwe cd van Janet Jackson, vooruitsnelde was veelbelovend. De zoemende bassen, de bijna brekende stem van Janet Jackson, de mooie sample uit het gelijknamige Joni Mitchell-nummer en de rap van Q-tip - alle fragmenten van dit nummer zijn Lewis aaneengesmeed tot een vloeiend, ingehouden geheel.

Helaas is de single veruit het hoogtepunt van The Velvet Rope, verder gevuld met veertien middelmatige tot ronduit slechte nummers. In de laatste categorie valt bijvoorbeeld Tonight's The Night, het ontmaagdingsnummer van Rod Stewart waaraan Jackson niets weet toe te voegen, al is het wel merkwaardig om haar 'spread your wings and let me come inside' te horen zingen.

Janet Jackson heeft zich ontwikkeld. Van het meisje dat zong dat het beter was om nog maar even te wachten met de geslachtsdaad is zij veranderd in een 31-jarige vrouw die in Rope Burn een ode aan SM-praktijken brengt. Maar haar seksuele ontluiking heeft niet gezorgd voor betere muziek, integendeel. Terwijl haar producers Jimmy Jam en Terry Lewis op haar vorige cd's borg stonden voor goede dansnummers, lijken ze nu vermoeid. Het is alsof het Janet Jackson moeite heeft gekost om jaren na haar vorige cd met nieuw materiaal te komen, waarmee ze voldoet aan het contract dat haar maakte tot een van de best betaalde popsterren.

    • Bernard Hulsman