Israeliërs gek op kopen in Europa

TEL AVIV, 13 OKT. Dat Israeliërs gek zijn op kopen, het liefst in het buitenland, is een overbekende trek van de Israelische samenleving. El-Al, de in de rode cijfers vliegende nationale luchtvaartmaatschappij, is op het luminieuze idee gekomen deze kooplust commercieel uit te buiten. In levengrote advertenties in de bladen worden de Israeliërs uitgenodigd voor de spotprijs van 333 dollar een dagje in Londen te 'shoppen' of in Parijs ook Eurodisney aan te doen.

De woordvoerder van El-Al zei gisteren dat de vluchten naar de Europese hoofdsteden al aardig vol zitten. Nu al wordt overwogen om ook op andere andere Europese bestemmingen 'fun-day'-vluchten uit te voeren.

Aan het uithoudingsvermogen van de Israeliërs wordt voor zo'n koopreisje naar Londen wel hoge eisen gesteld. Instappen 's nachts om half drie en tegen middernacht weer terug naar huis. Geen hotelkamer in Londen dus om even uit te rusten van het slepen met de kilo's koopjes.

Als het een beetje meezit kunnen de kooplustige Israeliërs al om negen uur 's ochtend in de Oxford-street in Londen lopen en de daar gevestigde warenhuizen bestormen. Het vervoer van en naar het Londense vliegveld is op rekening van El-Al. Een modieuze tas om “alles” te kunnen vervoeren wordt in het vliegtuig gratis uitgedeeld. Bovendien mag er tien kilo meer dan op normale vluchten gebruikelijk is aan bagage worden meegenomen.

Als klap op de vuurpijl worden tijdens de vlucht ook draagbare telefoons voor 29 dollar verkocht, vele malen goedkoper dan op de Israelische grond.

De woordvoerder van El-Al wenste niet in te gaan op de vraag of de douane een valstrik voor de zwaar bepakte Israeliërs heeft opgezet bij hun terugkeer in het vaderland. Tweehonderd dollar aan goederen is ongeveer het maximum dat zonder betaling van invoerrechten het land in mag. De douanebeambten zullen zelfs tegen het krieken van de ochtend, als de vliegtuigen uit Londen en Parijs weer bij Tel Aviv landen, wel met argusogen naar de uitpuilende koffers en tassen kijken.

De passagiers die zich aan 'fun-day' met El-Al hebben gewaagd zullen zich ongetwijfeld opwinden over de nieuwsgierigheid van de douane. Dat El-Al uitstapje naar Londen of Parijs kan de reislustige Israeliërs dus eens wel heel duur komen te staan. In Israel kopen is, de reiskosten ingecalculeerd, vele malen goedkoper. De tijden dat goederen in Israel wegens de hoge invoerrechten vele malen duurder waren dan elders in de wereld is voorbij.