Incidenten bij bezoek Clinton aan Brazilië

BRASILIA, 13 OKT. Het staatsbezoek van president Clinton aan Brazilië staat vandaag in het teken van incidenten. Aanleiding is een brochure van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin wordt gesteld dat corruptie in Brazilië “endemisch” is.

De president begon dit weekeind aan een rondreis door Zuid-Amerika. Gisteren bezocht hij Venezuela, daarna volgen Brazilië, Argentinië en Chili. Het is Clintons eerste bezoek aan Zuid-Amerika., Eerder dit jaar bezocht hij voor het eerst Mexico, de grootste handelspartner van de VS.

In Brazilië maakte de pers aan de vooravond van het staatsbezoek stemming tegen de VS. Zo kwam het weekblad Veja met een lang achtergrondartikel over de Amerikaanse betrokkenheid bij de militaire machtsgreep van 1964, terwijl de krant Correiro Braziliense de voorpagina vrijmaakte voor een foto van Clinton in Uncle Sam-pose. Vooral de Amerikaanse brochure heeft grote woede gewekt. Eerst verdedigde het ministerie van Buitenlandse Zaken het gebruik van 'endemisch' waar het over corruptie in Brazilië ging, later werd toegezegd dat het woord door 'wijdverbreid' zou worden vervangen. Ook wordt gesteld dat het Braziliaanse rechtssysteem “inefficiënt” is en het politiek systeem “ideologische samenhang mist”. Celso de Mello, de president van het Braziliaanse Hooggerechtshof, zal uit protest hiertegen vanavond het banket ter ere van Clinton boycotten.

Het bezoek van Clinton aan Zuid-Amerika staat in het teken van de vorming van de Amerikaanse vrijhandelszone (FTAA) in het jaar 2005. Onderhandelingen daarover beginnen in april volgend jaar in Chili. De Amerikaanse export naar Zuid-Amerika stijgt momenteel dubbel zo snel als naar de rest van de wereld en zal naar verwachting in 2010 omvangrijker zijn dan de gecombineerde export naar Japan en de EU.

De VS en de regionale grote mogendheid Brazilië zullen naar verwachting botsen over de FTAA. Brazilië wil de FTAA trager invoeren dan de VS om de eigen industrie te beschermen en massa-ontslagen te voorkomen. Sinds het land in 1994 de eigen markt opende en de inflatie beteugelde, is het traditionele handelsoverschot met de VS omgeslagen in een tekort, dat vorig jaar 7,8 miljard gulden bedroeg.

Clintons bezoek aan Venezuela werd gisteren afgesloten met het tekenen van ondergeschikte overeenkomsten op het gebied van wetenschap, milieu en energie. Over een akkoord over belastingen en bescherming van investeringen is geen akkoord bereikt. (AP, Reuter)