Hockeyers staan in slotfase punt af aan sterke Duitsers

ROTTERDAM, 13 OKT. De Nederlandse hockeyploeg bezet na twee speelronden de derde plaats bij het toernooi om de Champions Trophy in Adelaide. Nadat het elftal van bondscoach Roelant Oltmans zaterdag met 3-1 won van Zuid-Korea, gaf het gisteren tegen Duitsland in de slotfase een 2-0 voorsprong uit handen.

Een rake strafcorner van de stick van Jan-Peter Tewes bezegelde in de laatste minuut de 2-2 eindstand. Gastland Australië gaat na zeges op Spanje (3-0) en Pakistan (5-3) alleen aan de leiding bij de negentiende editie van het zeslandentoernooi.

Nederland had de puntendeling tegen de fysiek sterke uitsers grotendeels aan zichzelf te wijten. De titelverdediger begon voorbeeldig aan het duel en stond, met name door toedoen van Bloemendaal-aanvaller Teun de Nooijer, al na acht minuten op een riante voorsprong door doelpunten van aanvoerder Stephan Veen en spits Remco van Wijk. Daarna verslapte de ploeg en verloor het de greep op de tegenstander die dit jaar al drie keer te sterk was voor Oranje. Christian Mayerhofer verkleinde de marge in de 51ste minuut na een uitgekiende strafcornervariant van de Europees kampioen, die een dag eerder met 4-1 te sterk was voor wereldkampioen Pakistan.

Bondscoach Oltmans wilde na afloop niet al te lang stilstaan bij het onnodige puntverlies. “Je wint nooit zes wedstrijden op rij in de Champions Trophy”, sprak hij laconiek. “We hebben er nu één gewonnen en één gelijk gespeeld. Er is niets aan de hand. We zitten goed in de race.” Woensdag speelt Nederland tegen Spanje, de verliezend finalist in Atlanta die gisteren met ruime cijfers won van Zuid-Korea (6-2). Een dag later volgt het duel tegen koploper Australië, op zaterdag afgesloten met de wedstrijd tegen Pakistan. Op zondag treffen de nummers een en twee van de halve competitie elkaar in de finale.

Oltmans maakte zijn ploeg gisteren na afloop weinig verwijten. Wel treurde hij om de gemiste kansen van invaller Tycho van Meer, Remco van Wijk en strafcornerspecialist Bram Lomans. Bovendien was hij van mening dat zijn ploeg te weinig strafcorners (twee) had afgedwongen en te veel korte hoekslagen (zeven) had weggegeven. De onachtzaamheid in de slotminuut die leidde tot de gelijkmaker praatte hij goed met de mededeling dat in het hedendaagse vaak doelpunten in de laatste minuten vallen. “Een kwestie van oplopende spanning. Meer niet.”

Jacques Brinkman speelde gisteren zijn 250ste interland. Daarmee bezet de middenvelder van landskampioen Amsterdam de derde plaats op de ranglijst aller tijden. Alleen Cees-Jan Diepeveen (286) en Marc Delissen (261) moet hij nog voor zich dulden. Brinkman overweegt om pas over drie jaar, na de Olympische Spelen in Sydney, afscheid te nemen van de nationale ploeg.

Eerder sprak Brinkman de verwachting uit om na het WK, volgend jaar van 20 mei tot en met 1 juni in Utrecht, een punt te zetten achter zijn imposante loopbaan. “Het is tegenwoordig in de mode om op steeds jongere leeftijd te stoppen met topsport”, zei de 31-jarige spelverdeler na afloop van het duel tegen Duitsland. “Daar heb ik best respect voor. Maar ik kan nog jaren mee.” In de nationale vrouwencompetitie handhaafde koploper Amsterdam de ongeslagen status. Voor eigen publiek won de ploeg van coach Carina Benninga gisteren de vijfde wedstrijd op rij door een 5-1 overwinning op middenmoter HDM. Aanvoerster Carole Thate benutte twee strafballen. Spits Pietie Coetzee, topscorer van de hoofdklasse, maakte haar achtste doelpunt van het seizoen.

Regerend landskampioen HGC volgt Amsterdam op één punt. In de vijfde speelronde won de ploeg uit Wassenaar gisteren met 2-0 van Rotterdam door doelpunten van internationals Fatima Moreiro de Melo en Suzan van der Wielen. Kampong won met dezelfde cijfers van Den Bosch, dat daardoor van de vierde naar de vijfde plaats zakte. Voor de ploeg uit Utrecht scoorden middenveldster Jeannette Lewin en spits Ellen Kuipers.