Gratis bellen met reclame

AMSTERDAM, 13 OKT. Vanaf volgende maand wordt het mogelijk gratis binnen Nederland te bellen. De gesprekken worden doorspekt met reclamespots van bedrijven, die de gesprekskosten voor hun rekening nemen. Bij PTT Telecom hebben zich twee telecombedrijfjes gemeld die met het gesponsord bellen willen beginnen.

Het in Amsterdam gevestigde telecombedrijfje De Gratis Beller (DGB) begint met het kosteloos bellen. Via een gratis 0800-nummer wordt ingebeld op een computer van DGB, die de verbinding met het te bellen nummer tot stand brengt. Onmiddellijk volgt een reclameboodschap van tien seconden. Het gesprek wordt vervolgens nog enkele malen onderbroken door korte reclamespots.

Het gesponsord bellen werd vorig jaar in Zweden geïntroduceerd en is daar in korte tijd een groot succes geworden.

PTT Telecom heeft op dit moment geen plannen het Zweedse voorbeeld te volgen, maar volgt de ontwikkelingen wel op de voet. “We onderzoeken de mogelijkheden en volgen hoe de markt hierop reageert”, aldus een woordvoerder. Overigens is het gratis telefoneren in Zweden alleen mogelijk vanuit een telefooncel. (ANP)