Expositie dicht na aanval op 'obsceen' kunstwerk

MELBOURNE, 13 OKT. De National Gallery in Melbourne heeft vanmorgen een expositie van foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano gesloten, nadat een jongeman gisteren een foto van een urinerend kruisbeeld met een hamer had bewerkt. Een dag eerder was de foto Piss Christ het doelwit van een 51-jarige man die ertegen schopte, omdat hij zich als gelovige beledigd voelde. Deze man is vandaag tot een maand voorwaardelijk veroordeeld.

Het museum voert veiligheidsredenen aan voor zijn besluit. Bovendien is tegelijkertijd een Rembrandt-tentoonstelling te zien. De directie vreest beschadiging van de schilderijen bij eventuele acties. Serrano verweet het museum toe te geven aan intimidatie van een 'radicale minderheid'. “De schade aan de foto is niets vergeleken bij de slag die de National Gallery aan de kunst en de vrijheid van meningsuiting in Australië heeft toegebracht,” aldus Serrano. Een hooggerechtshof bepaalde vorige week dat Piss Christ mocht worden vertoond. De rooms-katholieke kerk had een verbod gevraagd, omdat de foto obsceen en godslasterlijk zou zijn. Eerder dit jaar ontstond ophef in Nederland toen het Groninger Museum foto's van Serrano tentoonstelde. Vooral de 'plasseks-affiches' van een vrouw die een man in de mond plaste, riepen weerstand op. (ANP)