Europa in greep van hele reeks mammoetfusies

ROTTERDAM, 13 OKT. Europa is vandaag in de greep van de megafusies. Naast de bundeling van Reed Elsevier en Wolters Kluwer werd vanmorgen melding gemaakt van fusieoverleg tussen de Zwitserse financieringsgroep Zürich en het Britse BAT Industries. Verder is het samengaan aangekondigd van de financiële reuzen Merita uit Finland en Nordbanken uit Zweden; van een overnamebod van de Italiaanse verzekeraar Assicurazioni Generali op de Franse collega AGF, en van een fusie tussen het Franse Moët Hennessy Louis Vuitton en het Britse Guinness.

De Zwitserse verzekeraar Zürich en het Britse concern BAT Industries hebben bevestigd dat zij onderhandelen over een fusie. Door zo'n samengaan zou een van de grootste verzekeringsconcerns ter wereld ontstaan. De besprekingen verkeren volgens de twee bedrijven “in een gevorderd stadium”. Als het tot een akkoord komt, zal BAT zijn omvangrijke belangen in de tabaksector afsplitsen. De financiële belangen van BAT en Zürich hebben een gezamenlijke beurswaarde van omgerekend ongeveer 72 miljard gulden. Zürich is de grootste van de twee. De aandeelhouders van het concern krijgen in de nieuwe onderneming een belang van 55 procent en die van BAT 45 procent. De tabaksbelangen van BAT hebben een waarde van zo'n 32 miljard gulden. De twee concerns denken vooral voordeel te halen uit de combinatie van hun belangen in de Verenigde Staten. BAT is daar eigenaar van de verzekeraar Farmers. Zürich bezit de Amerikaanse vermogensbeheerders Kemper en Scudder, Stevens & Clark. De belangrijkste verzekeringsdochters van BAT in Groot-Brittannië zijn Eagle Star en Allied Dunbar.

De grootste bank van Finland en het op twee na grootste financiële bedrijf van Zweden gaan samen. Merita en Nordbanken vormen een gezamenlijke houdstermaatschappij waarvan de Zweden 60 procent van de aandelen in handen krijgen. De stemrechten worden gelijk verdeeld. De nieuwe combinatie krijgt een balanstotaal van 600 miljard Finse mark (225 miljard gulden), zo maakten de twee vanmorgen bekend.

Beide banken verwachten op jaarbasis zo'n 260 miljoen gulden te kunnen besparen door samen te gaan. Daarnaast willen de Scandinavische banken hun posities versterken binnen de Europese Unie. Merita heeft bijna 15.000 mensen in dienst, Nordbanken 7.000.

De Italiaanse verzekeraar Assicurazioni Generali heeft een publiek bod gedaan op alle aandelen van het Franse verzekeringsbedrijf AGF, zo is vanmorgen in Parijs meegedeeld door de Raad van de Financiële Markten. De Italianen bieden honderd gulden per aandeel, waarmee hun totale bod uitkomt op bija 14 miljard gulden.

De Franse producent van luxe artikelen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) is akkoord met de fusie tussen de Britse drankenconcerns GrandMet en Guinness. Dat heeft LVMH, in zijn soort de grootste ter wereld, vanmorgen meegedeeld. LVMH, aandeelhouder in Guinness, verzette zich aanvankelijk tegen de fusie. Nu zijn afspraken gemaakt over versterking van de samenwerking op mondiale schaal. Hun distributiekanalen in West-Europa, de VS en Japan worden gebundeld. Guinness betaalt LVMH 800 miljoen gulden.