De geschiedenis herleeft voor Dick van Dijk

Het Ajax van 1971 speelde zaterdag in Gouda een benefietwedstrijd voor de nabestaanden van de onlangs overleden Dick van Dijk, tegen diens eerste club, ONA. De geschiedenis kwam tot leven.

GOUDA, 13 OKT. Met gespeelde verontwaardiging loopt Wim Suurbier naar de dug out van Ajax. Hij wordt gewisseld. “Ik begon net warm te draaien.” Nog steeds is Suurbier, 52 jaar oud, de clown op het veld.

Voor 'Dickie' deden ze het. De Ajacieden uit 1971 maakten een sentimental journey naar Gouda, als eerbetoon aan hun oude ploegmaat die drie seizoenen in De Meer speelde en voor Ajax 69 keer scoorde. Dick van Dijk overleed in juli aan de gevolgen van een bacteriologische infectie, 51 jaar oud.

Onder meer dankzij een doelpunt van Van Dijk won Ajax in 1971 op Wembley voor het eerst in de geschiedenis de Europa Cup I. Sindsdien hadden nooit meer zoveel ex-Ajacieden uit die ploeg van Rinus Michels samen op het veld gestaan. Van de toenmalige spelers ontbraken zaterdag de Serviër Velibor Vasovic (geen visum), Ruud Krol (in Egypte), Johan Neeskens (assistent-coach Nederlands elftal) en de al in 1976 overleden Nico Rijnders.

Op het hoofdveld van derdeklasser Ontspanning Na Arbeid, waar de voetbalcarrière van Van Dijk begon, speelde voor ruim 4.000 toeschouwers het Ajax van toen, aangevuld met spelers uit het meer recente verleden van de Amsterdamse club, zoals John van 't Schip, Keje Molenaar en Leo van Veen. Zo kwam een half uur voor het duel Jan Wouters het terrein opgelopen, met een handdoek en een paar voetbalschoenen in de hand. Frank Rijkaard was er ook, maar moest met een blessure langs de lijn toekijken.

Nadat één minuut stilte in acht was genomen en Dick van Dijk junior de aftrap had genomen, begon de geschiedenis te herleven. Het shirt met nummer 10 van Van Dijk bleef opgevouwen achter in de kleedkamer. Linksbuiten Piet Keizer, die destijds de voorzet gaf waaruit Van Dijk tegen Panathinaikos koppend scoorde, had sinds 1974 niet meer gevoetbald. Zaterdag hield de 54-jarige Amsterdammer het dan ook niet lang vol. Gerrie Mühren (51) had de bal aan een touwtje en demonstreerde zijn nog fabelachtige techniek. Op aangeven van Johan Cruijff maakte hij tegen ONA het eerste doelpunt. Heinz Stuy, 52 jaar en zo rond als tonnetje, ging nog een keer gestrekt naar de hoek en tikte de bal tegen de paal.

Oogstrelende acties, zoals de afgemeten dieptepasses op Johnny Rep en de fraaie ballen op die andere voetbalcommentator Wim Kieft, de voortdurende aanwijzingen, het permanente contact met de bank, het jagen op de bal en het altijd aanspeelbaar zijn; Cruijff (50) is als voetballer nauwelijks veranderd.

Cruijff heeft nog een loonsverhoging overgehouden aan de komst van Van Dijk, die in 1969 voor 680.000 gulden van FC Twente werd overgenomen. Cruijffs schoonvader Cor Coster vernam dat de nieuwe spits meer ging verdienen dan Cruijff. Niet veel later ging het jaarsalaris van Cruijff van 35.000 naar 50.000 gulden. Zaterdag kon hij voor de familie Van Dijk iets terugdoen. Het benefietduel om de Dick van Dijk Memorial Cup, door Ajax met 2-1 gewonnen, leverde 100.000 gulden op.

Libero Horst Blankenburg, restauranthouder te Hamburg, bewees dat hij nog over overzicht beschikt en liet zich slechts een enkele keer passeren.

Suurbier liep na afloop met een medaille met de beeltenis van Van Dijk om zijn nek naar de douche, omgeven door handtekeningenjagertjes. Barry Hulshoff noemde het initiatief van Piet Keizer “een historisch moment” in de voetballerij. “Wij hebben zo lang met elkaar gespeeld, die band is voor eeuwig.” Van Dijks weduwe Wanda: “Dit was een bewijs van vriendschap.”

    • Ward op den Brouw