China heeft weinig vertrouwen in euro

China heeft weinig vertrouwen in de hardheid van de in 1999 te creëren Europese munteenheid euro. Het land zal in zijn deviezenreserves voorlopig dan ook geen dollars vervangen door euro's, zo heeft een topfunctionaris van de Chinese centrale bank gisteren verklaard.

“De duidelijke economische verschillen tussen de landen van de Europese Unie zullen gevolgen hebben voor de waarde van de euro. Het zal de eerste jaren een zwakke en instabiele munteenheid zijn”, aldus Tao Liming, directeur van het centrum voor internationaal financieel onderzoek van de centrale bank.

Ongeveer 70 procent van de Chinese deviezenreserve bestaat uit dollars. “We zullen die niet inwisselen voor euro's zolang de euro onvoldoende is gerijpt tot een sterke en stabiele valuta.” Tao denkt wel dat de euro op termijn een van de belangrijkste valuta's zal worden. “Maar daarvoor is tijd nodig.”