China arresteert bisschop om trouw aan het Vaticaan

PEKING, 13 OKT. De Chinese autoriteiten hebben een van China's bekendste bisschoppen van de ondergrondse katholieke kerk, Su Zhimin, na een klopjacht van zeventien maanden gearresteerd. Dat heeft een katholieke organisatie uit de Verenigde Staten afgelopen weekeinde gemeld.

De autoriteiten van Xinji in de Noord-Chinese provincie Hubei, waar de arrestatie zou hebben plaatsgehad, weigeren commentaar.

De aan Rome getrouwe bisschop van Baoding, eveneens in Hubei, dook in mei vorig jaar onder, nadat een troepenmacht van vijfduizend man een poging zou hebben gedaan de ondergrondse ontmoetingsplaatsen in Baoding en omgeving te vernietigen. Su (65) zou 8 oktober zijn gearresteerd, aldus Joseph Kung, van de Kardinaal Kung stichting. Deze rooms-katholieke stichting houdt zich bezig met het probleem van de religieuze vervolging in China en ijvert voor de erkenning van Chinese katholieken die trouw zijn aan de paus. China, dat volgens zijn eigen grondwet religieuze vrijheid garandeert, tolereert alleen katholieken die zijn aangesloten bij de katholieke patriottische organisatie van China. Contacten met het Vaticaan, waarmee China geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt, zijn verboden.

“De diocese van bisschop Su is een van de grootste in heel China”, aldus Kung. Volgens de president van de stichting is ruim 85 procent van de bevolking in dat gebied katholiek. “Ze zijn allen uiterst actief en uitgesproken voorstanders van de paus. De meesten zijn voor die overtuiging vervolgd.”

Ook bisschop Su zou verscheidene keren zijn vervolgd. Volgens de Amerikaanse stichting zeker vijf keer. Daarbij zou hij in totaal twintig jaar in het gevang hebben doorgebracht.

In 1995 werd bisschop Su voor het laatst gearresteerd nadat duizenden aanhangers van de ondergrondse katholieke kerk uit het hele land gedurende een maand waren bijeengekomen in het dorp Donglu in Hebei. Su zou toen zijn veroordeeld tot drie jaar 'heropvoeding via arbeid'. Het militair optreden van het afgelopen voorjaar, waarbij onder andere een altaar gewijd aan de Heilige Maria zou zijn vernietigd, zou de herhaling van de ondergrondse activiteiten hebben moeten voorkomen. Of Su tussentijds werd vrijgelaten of is ontsnapt is onduidelijk.

Het Chinese beleid ten aanzien van de geloofsvrijheid zal naar verwachting evenals andere mensenrechtenkwesties met de naderende Chinees-Amerikaanse top in Washington, eind deze maand, een stroom van protesten opleveren. Amerikaanse groeperingen voor de rechten van de mens en christelijke organisaties hebben grote protestmanifestaties aangekondigd tijdens het bezoek dat de Chinese president, Jiang Zemin, zal brengen aan zijn ambtgenoot Bill Clinton.