Cel voor zoon president van Zuid-Korea

TOKIO, 13 OKT. Een zoon van de Zuid-Koreaanse president Kim Young-sam is vandaag tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en belastingontduiking.

Het schandaal rond de zoon van de president heeft een smet geworpen op de regeringspartij in de aanloop naar presidentsverkiezingen in december van dit jaar.

Presidentszoon Kim Hyun-chul heeft erkend ruim 13 miljoen gulden van zakenrelaties te hebben ontvangen, maar ontkende dat dit steekpenningen waren. Twee zakenrelaties verklaarden voor de rechter echter dat ze wel degelijk gunsten hadden ontvangen in ruil voor geld. De rechter meende bovendien dat Hyun-chul had gefaald in zijn plichten als zoon van de zittende president. Naast de gevangenistraf van drie jaar moet Hyun-chul een boete van zo'n drie miljoen gulden betalen.

Oppositiepartijen hebben de rol van de president zelf ter discussie gesteld met de beschuldiging dat Hyun-chul een fonds beheerde met overgebleven campagnegelden van vader Kim Young-sam. Deze partijen hebben Kim herhaaldelijk gevraagd om openheid over de financiering van zijn campagne vijf jaar geleden, echter zonder resultaat. Kim Young-sam doet niet mee aan de komende verkiezingen in december omdat het presidentschap grondwettelijk tot één termijn is beperkt. De kwestie rond zijn zoon heeft echter het gehele imago van zijn New Korea Party aangetast, zodat deze partij zich genoodzaakt zag met een Mr. Clean als kandidaat iets van het vertrouwen bij de kiezers terug te winnen.

Vandaag zag de belangrijkste oppositieleider, Kim Dae-jung, zich op zijn beurt gedwongen beschuldigingen te ontkennen dat ook hij corrupt is. De regerende New Korea Party had vorige week teruggeslagen richting oppositie met de beschuldiging dat Kim Dae-jung steekpenningen heeft ontvangen en 150 miljoen gulden heeft verstopt op bankrekeningen van familieleden. “In mijn 40-jarige carrière als politicus in de oppositie heb ik hulp ontvangen van kennissen en zakenlieden, maar nooit heb ik geld ontvangen in ruil voor gunsten”, aldus Kim Dae-jung vandaag.

De beschuldigingen tegen Kim Dae-jung hebben geen negatief effect gehad op zijn populariteit. Twee maanden voor de presidentsverkiezingen leidt hij in de opiniepeilingen. De nieuwe, 'schone' kandidaat van de regerende New Korea Party komt pas op de derde plaats. De regeringspartij heeft echter aangekondigd deze week met meer feiten naar buiten te komen over de financiële wandel van Kim Dae-jung.

Oppositieleider Kim Dae-jung en de zittende president Kim Young-sam waren jarenlang de leiders van het burgerverzet tegen diverse militaire regeringen. Onderling zijn ze het echter nooit eens worden. Na een felle verkiezingsstrijd werd Kim Young-sam vijf jaar geleden de eerste democratisch gekozen burgerpresident van Zuid-Korea, nadat hij een alliantie was aangegaan met de partij van zijn militaire voorganger.