Blair ontmoet leider Sinn Fein

BELFAST, 13 OKT. De Britse premier Tony Blair heeft vandaag een ontmoeting met Sinn Fein-leider Gerry Adams, de leider van de politieke vleugel van de IRA. Dit heeft de Britse regering gisteren meegedeeld. Het is voor het eerst sinds juli 1921 dat een Britse premier en een voorzitter van Sinn Fein elkaar ontmoeten.

De ontmoeting van circa tien minuten maakt deel uit van een serie gesprekken die Blair vandaag heeft met de in totaal acht partijen in het vredesproces, tijdens zijn bezoek van een dag aan Noord-Ierland. De ontmoetingen op Stormont Castle in Belfast, het toneel van het vredesoverleg, zullen plaatshebben achter gesloten deuren en camera's zijn ook niet toegestaan bij de kennismaking. Een publieke handdruk van Blair en Adams is volgens de Britse regering uitgesloten, onder meer wegens mogelijke kritiek van de unionisten en critici van de Conservatieve Partij.

Britse regeringsfunctionarissen zeggen dat Blair met zijn bezoek een nieuwe impuls wil geven aan het vredesoverleg. Zij hopen dat zijn bezoek het vertrouwen zal vergroten tussen de deelnemers in het vredesberaad, dat de decennialange spanningen tussen de meerderheid van protestanten en de minderheid van katholieken moet wegnemen. David Lloyd George was de laatste Britse leider die Ierse republikeinse leiders ontmoette toen hij in 1921 met Eamon de Valera en Michael Collins aan tafel zat. Deze onderhandelingen met Sinn Fein leidden tot opdeling van Ierland en erkenning van Noord-Ierland als onderdeel van Groot-Brittannië.

Sinn Fein werd toegelaten tot het huidige vredesoverleg nadat de IRA in juli een bestand afkondigde. Sinn Fein heeft zich tegen het gebruik van geweld verklaard. Maar protestantse partijen beschuldigen republikeinen van onoprechtheid. Zij zeggen dat ze niet overtuigd zijn van de goede wil van Sinn Fein totdat de IRA zijn wapenvoorraden heeft ingeleverd. (Reuter, AP)