Bijstand ME voor politie op de Wallen

AMSTERDAM, 13 OKT. Het Amsterdamse politiebureau Warmoesstraat krijgt de komende twee weken ondersteuning van agenten van de Mobiele Eenheid. Daartoe heeft de korpsleiding besloten omdat de overlast in het Wallengebied uit de hand dreigt te lopen.

In de middag- en avonddiensten zullen negen agenten van de Mobiele Eenheid in gewoon politietenue op straat surveilleren. Bureau Warmoesstraat is in opspraak geraakt door de dood van de 48-jarige A. van Driel, die om het leven kwam nadat hij door agenten hardhandig uit het bureau was gezet. Sindsdien treden junks en zwervers de agenten uitdagend tegemoet, aldus de politie. “Kom maar op, jullie durven toch niks te doen” krijgen de agenten volgens een woordvoerder geregeld te horen. De politie wil nu met extra mankracht duidelijk laten merken dat de overlast wordt aangepakt.

De overlast is volgens de politie ook groter geworden doordat de politie deze zomer veel aandacht heeft besteed aan het Centraal Station en het gebied rond Ganzenhoef in de Bijlmer. Zo werden met de actie Blue Wave junks en zwervers bij het station verwijderd. Daardoor hebben de problemen zich naar een ander gebied verplaatst. “Het wordt tijd dat de politiek eens zorgt voor een goede aanpak voor drugsoverlast”, aldus de politiewoordvoerder.

Bij het besluit om extra politiemensen in te zetten speelt ook nog mee dat agenten van Bureau Warmoesstraat tijdelijk minder inzetbaar zijn. Ze krijgen een computercursus omdat er nieuwe programmatuur is aangeschaft. Wegens de drukte is de cursus volgens de politiewoordvoerder al vele malen uitgesteld.

G. van de Veen van Wijkcentrum d'Oude Stad reageert weinig enthousiast op de extra inzet. De negen agenten zullen naar zijn mening niet veel kunnen uitrichten. De politie heeft volgens hem al tijden een tekort aan agenten in het Wallengebied. Dertig medewerkers van district 2, waarvan de Warmoesstraat deel uitmaakt, zijn volgens hem uitgeleend aan andere onderdelen van de politie. “En het zijn vaak niet de minsten die worden uitgeleend.”

Daarnaast zijn er volgens hem tien tot twaalf vacatures die moeilijk vervuld kunnen worden. Hij noemt de overlast sinds de zomer de ergste in jaren.