Beurskoersen veren op door uitgeversfusie

AMSTERDAM, 13 OKT. Aandelen Wolters Kluwer en Elsevier waren vanochtend, na de bekendmaking van de fusie tussen beide uitgevers, bijzonder in trek op de beurs. De beursgraadmeter AEX-index steeg, mede als gevolg van die vraag, ruim 23 punten (2,75 procent) naar 932,71 punten.

AMSTERDAM Elsevier was vanochtend lijstaanvoerder bij de stijgende beursfondsen. De koers explodeerde van 28,40 gulden naar 34 gulden, een stijging van twintig procent. Dubbelgeteld gingen vanochtend 12 miljoen aandelen om.

De koersreactie bij Wolters Kluwer was minder groot. De koers steeg met 20 gulden naar 275 gulden, een stijging van 7,75 procent. Van dit fonds werden op de beurs dubbelgeteld 350.000 stukken verhandeld.

De handel in beide fondsen begon een half uur na opening van de beurs omdat Wolters en Elsevier nog geen duidelijkheid hadden geboden over de ruilverhouding van de aandelen waarmee de fusie haar beslag krijgt. Halverwege de ochtend werd de handel opnieuw stilgelegd wegens onduidelijkheid in de inmiddels bekendgemaakte ruilverhouding. Vlak voor het middaguur konden de aandelen van de beide fondsen weer gekocht en verkocht worden.

Ook de koers van Gist-brocades steeg vanochtend scherp. Het aandeel werd 1,70 meer waard (3 procent) op 58 gulden. Uitgever VNU steeg 1,20 (2,75 procent) naar 45 gulden.

Koninklijke Olie steeg 2,60 gulden (2,35 procent) naar 113,20 gulden. Het aandeel ABN Amro werd 1,30 gulden (3,25 procent) meer waard op 41,50 gulden. Ook Ahold profiteerde van de opgaande beurs. Deze koers steeg eveneens 1,30 gulden (2,48 procent) naar 53,70 gulden. Verder stegen ook de koersen van Océ, Aegon, ING, Nedlloyd, KLM en Akzo Nobel meer dan twee procent.

De beurzen in de rest van Europa openden de week ook hoger. De Londense FTSE-index stond vanochtend ruim een procent hoger, de Parijse CAC-40 won 1,4 procent, terwijl in Frankfurt de DAX een half procent omhoog ging.

Op de lijst van de 36 meest actieve fondsen stond alleen Stork op verlies. De koers daalde 1,20 gulden naar 88 gulden.

Onder de fondsen waaruit de Midkap-index van middelgrote fondsen wordt samengesteld waren meer verliezers. Opvallend was het koersverlies van ASM Lithography, dat vorige week nog overeind bleef terwijl alle andere fondsen op verlies stonden. Vanochtend verloor ASM Lithography 2,70 op 199,30 gulden.

De Midkap-index steeg 4,3 punten (0,3 procent) naar 1478.98 punten.

De dollar noteerde bij opening van de handel in Europa 1,9800 gulden tegen een slotkoers van 1,9715 gulden op vrijdag. Vroeg in de middag stond de dollar op 1,9778 gulden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio voerden verkopen de boventoon. De omzet was met 320 miljoen aandelen bescheiden, maar de daling van de Nikkei-index was onmiskenbaar. De belangrijkste beursgraadmeter van Japan moest 172,22 punten omlaag naar 17.204,70.