Wall Street en Damrak; Familiebedrijf Benckiser naar 2 beurzen

ROTTERDAM, 11 OKT. Wasmiddelenproducent Benckiser NV gaat voor het einde van dit jaar naar de beurs in New York en Amsterdam. Dat heeft het bedrijf, dat sinds juli dit jaar met z'n hoofdkantoor is gevestigd op Schiphol, gisteren bekend gemaakt. De beursgang wordt begeleid door Morgan Stanley Dean Whitter.

Benckiser NV herplaatst aandelen die nu nog in het bezit zijn van de Duitse families Reimann en Reimann-Dubbers. De familie houdt een meerderheid wat betreft het stemrecht. In de toekomst is een emissie niet uitgesloten.

Benckiser NV, producent van niche-producten als waterontharder Calgon en vaatwasmiddel Calgonit, behaalde in 1996 een omzet van ruim 3 miljard gulden. De winst voor rente en belasting was vorig jaar 11 procent van de omzet.

Per 1 september is de 41-jarige Nederlander Bart Becht benoemd als chief executive officer. Bij Benckiser werken wereldwijd meer dan 5000 mensen.

Door de gelijktijdige notering in New York is de onderneming zeer terughoudend met het geven van informatie over de beursgang. De Amerikaanse effectenbeurs hanteert strenge regels bij emissies en herplaatsingen van aandelen. Ook over een mogelijke beursgang van Coty Inc., de cosmetica-tak van het oorspronkelijke moederbedrijf Benckiser met een omzet van 2,3 miljard gulden, zijn geen mededelingen gedaan.

“De keuze voor de Europese beursgang van Benckiser NV was tussen Amsterdam of Londen”, zegt Becht desgevraagd. “We willen ook een notering in New York om ons te kunnen meten met onze belangrijkste concurrenten.” Als vestigingsplaats zag Benckiser af van Duitsland. Daar zijn niet genoeg mogelijkheden om incentives, in de vorm van aandelen of opties voor het management, op te nemen in de structuur van het bedrijf.

Becht zegt dat Benckiser na de beursgang grote transparantie nastreeft.

“We zullen rapporteren volgens de Amerikaanse accountancy-regels. Die geven een veel duidelijker beeld dan de Europese regels, waarbij bedrijven als ze willen wel wat financiële massage kunnen toepassen.”

Benckiser, opgericht in 1923, was tot in de jaren vijftig een Duits chemisch bedrijf. Sindsdien volgde een ommezwaai naar consumenten-artikelen en een forse expansie in de jaren tachtig.

De cosmetica-tak (met in Nederland het productiebedrijf General Cosmetics) en de wasmiddelen- en reinigingstak hebben altijd al als strict gescheiden business-units gefunctioneerd.