Verdachten moord journalist gepakt

AMSTERDAM, 11 OKT. De politie van Amsterdam heeft gisteravond twee Ieren gearresteerd die er van worden verdacht vorig jaar in Dublin een vrouwelijke journalist te hebben vermoord. Een arrestatieteam wist de mannen in een gezamenlijke actie met de Ierse politie op het Damrak aan te houden.

Onderzoeksjournalist en schrijfster Veronica Guerin van de Ierse krant Sunday Independent werd 26 juni vorig jaar wachtend bij een verkeerslicht in de Ierse hoofdstad door mannen op een motor doodgeschoten. De Amsterdamse politie had al enige tijd informatie dat de twee mogelijke daders in Amsterdam verbleven. Ierland heeft al een uitleveringsverzoek ingediend.

De politie kreeg informatie dat de twee mannen, de 31-jarige B.M.

en de 39-jarige J.T., zich bij het Centraal Station ophielden. Een in allerijl gevormd arrestatieteam kon het tweetal vervolgens zonder problemen aanhouden. De mannen waren niet gewapend.

Ierse politiemensen waren gisteren in verband met het onderzoek naar Amsterdam gekomen. Volgens een politiewoordvoerder was het “geen toeval” dat dezelfde dag nog de arrestaties zijn verricht.

Volgens de politie maken de twee Ieren deel uit van een criminele organisatie die zich bezighoudt met hasjtransporten en productie van chemische drugs.

De koelbloedige moord op de 34-jarige Veronica Guerin veroorzaakte een golf van verontwaardiging in Ierland. De Ierse premier Bruton omschreef de moord als “buitengewoon sinister”. Guerin was volgens Bruton een zeer getalenteerd en een professioneel onderzoeksjournalist. Meteen na haar dood ging de Ierse politie er van uit dat Guerin was vermoord door een misdaadorganisatie over wie ze had geschreven of over wie ze op het punt stond onthullingen te doen. Guerin was in 1995 ook al doelwit van een aanslag. Daarbij werd ze in haar been geschoten. Ze overwoog een pistool te gaan dragen, maar zag er toch vanaf.