Unieke zeilwedstrijd tussen Friese rivalen

LEEUWARDEN, 11 OKT. In Friesland vindt volgend jaar zomer een unieke zeilwedstrijd plaats. Veertien skûtsjes van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) nemen het op tegen een zelfde aantal van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS).

De eenmalige wedstrijd tussen de ooit rivaliserende verenigigen SKS en IFKS om de 'Friesland Bokaal'

wordt gehouden in de Lemster baai tijdens het megavaarspektakel Friesland Vaart, volgend jaar zomer. Het zeilevenement vormt het slot van de viering van het 500-jarig bestaan van Friesland.

Voorzitter J. Cramer van de SKS verwacht dat alle veertien SKS-schippers deelnemen aan de wedstrijd. Hij beschouwt de confrontatie overigens als een “gewone wedstrijd”, die door de deelnemende schippers en hun bemanning wel uitermate serieus wordt genomen.

Maar van rivaliteit, die in het verleden bestond, is geen sprake, onderstreept hij. “Er zijn in het verleden wel eens onvriendelijke woorden gevallen tussen beide verenigingen, maar nu bestaan we vreedzaam naast elkaar.”

De SKS is de oudste organisatie in Friesland, (ruim 50 jaar) waarbij een vast aantal van veertien skûtsjes is aangesloten. In 1981 werd uit onvrede een nieuwe vereniging opgericht door particulieren, nadat de SKS weigerde meer varende authentieke beurtschepen toe te laten. Inmiddels varen er tijdens de IFKS-kampioenswedstrijden ruim 50 platbodems mee.

Burgemeester J. Bosma van Lemsterland, tevens voorzitter van de IFKS en voorzitter van het organisatiecomité Friesland Vaart, verwacht zeker 40.000 bezoekers. “Het idee is om alles wat vaart in Friesland bijeen te brengen. Het moet een gezellig en onvergetelijk slotakkoord worden van 500 jaar Friesland.”