Stad New York straft Zwitserse bank

WASHINGTON, 11 OKT. De stad New York heeft op eigen houtje een Zwitserse bank gestraft voor haar opstelling in het onderzoek naar bankrekeningen van joodse slachtoffers van de Holocaust. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de stap van New York veroordeeld. Het ministerie tracht Zwitserse banken over te halen om grotere bijdragen te doen aan fondsen voor slachtoffers van de Holocaust en hun nabestaanden.

Onderminister Stuart Eizenstat zegt dat “confrontatie met de banken veel minder zal opleveren dan samenwerking”.

Naar pas nu blijkt heeft New York vorige week de Union Bank of Switzerland (UBS) uitgesloten van deelname aan een grote aanbieding van obligaties. De hoogste financiële functionaris van de stad, thesaurier-generaal Alan Hevesi, zegt dat hij niet wil dat UBS profiteert van zakelijke banden met New York, zolang toplieden van de bank zich niet verontschuldigen voor de manier waarop ze hebben gereageerd op het onderzoek naar het 'nazi-goud'.

Hevesi, die volgende maand herkozen hoopt te worden, leidde eerder dit jaar protesten tegen het ontslag van een UBS-employé die had onthuld dat de archivaris van de bank documenten uit de Tweede Wereldoorlog vernietigde. Een erevoorzitter van de bank schreef de onthullingen over de rol van de banken in de oorlog toe aan een joodse samenzwering.