Outsiders echoën de Stones

Concert: The Outsiders met Wally Tax (zang, mondharmonica), Leendert Busch (drums), Appie Rammers (bas), Piet Jan Stuffers en Ron Splinter (gitaren). Gehoord: 10/10 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 11/10 Effenaar, Eindhoven, 1/11 Lantaarn, Hellendoorn. Tournee tot eind november.

“Ik heb mijn leesbril niet bij me,” verontschuldigde Wally Tax zich toen hij abusievelijk een verkeerd nummer aankondigde. De zanger van de heropgerichte Outsiders is géén Mick Jagger, in die zin dat hij zich niet jonger voor probeert te doen dan hij is. Toch riep het uitverkochte optreden van de Amsterdamse beatgroep in Paradiso een sfeer op die in vele opzichten vergelijkbaar was met de concerten die de Rolling Stones in de rocktempel gaven. Na een afwezigheid van 28 jaar deden de Outsiders recht aan hun reputatie van sixties-legende, met liedjes als 'Touch' en 'Lying all the time' die de tand des tijds hebben doorstaan.

Het samenspel rammelde een beetje, maar dat hoort bij de onversneden beatmuziek die de Outsiders lieten horen. “Hier waren we vijftien,” zei Tax voordat 'Sun going down' werd ingezet. “Dat is dus zo'n 35 jaar geleden. Erg hè, dat je zo oud moet worden!” Het publiek zat er niet mee, ook niet toen Tax zijn stem kwijt dreigde te raken en hij voor de afwisseling zijn mondharmonica tevoorschijn haalde. Dat deed hij meer dan eens, en telkens klonk het als een onvervalste echo uit het provotijdperk.

Jarenlang hield Wally Tax zich schuil, als een vage schim uit het verleden. Totdat zijn companen van The Outsiders weer eens samen speelden, en ze de magie hervonden van een groep die indertijd de Golden Earrings in ruigheid overtrof. Nu klinkt hun muziek misschien niet meer zo opruiend als in de tijd dat lang haar al een teken van rebellie was, maar nog altijd goed genoeg om bij het slotnummer 'Keep on trying' een golf van instemming door de zaal te sturen. “Altijd fijn als het publiek meeleeft,” respondeerde Tax droog. Een verschil met vroeger was dat er nu buiten een nieuwe lichting jongelui stond te dringen voor de house-disco, waarbij de oudjes dringend gemaand werden het pand te verlaten.