Marshallplan (1)

VVD-leider Bolkestein distantieert zich van het pleidooi van premier Kok voor een nieuw hulpplan voor Oost-Europa, naar analogie van de Marhallhulp die West-Europa na de Tweede Wereldoorlog van de Verenigde Staten ontving.

Ik heb toch maar de moeite gedaan om zijn artikel (NRC Handelsblad, 3 oktober) te lezen, al doet Bolkestein wel vaker in dit soort artikelen of interviews ferme uitspraken op buitenlands-politiek terrein zonder zijn standpunt in de Tweede Kamer hard te maken. Voor de duidelijkheid zou het aardig zijn als zulke artikelen een code meekregen, bijvoorbeeld:

code A: Bolkestein geeft hier een mening, maar concretiseert die niet in een politieke stellingname in de Tweede Kamer;

code B: Bolkestein verkondigt deze mening ook in de Kamer, maar trekt haar in bij tegenspraak van de regering;

code C: Bolkestein verkondigt deze mening ook in de Kamer, maar haalt bakzeil bij de dreiging van een kabinetscrisis.

Zijn mening is hem helaas nooit een crisis waard, ook al heeft hij gelijk. Daarom vraag ik mij af wat het nut is van dit soort artikelen.