Luchthaven Eindhoven wil fors groeien

ROTTERDAM, 11 OKT. Eindhoven Airport wil de komende vijf jaar fors groeien door meer zware vliegtuigen toe te laten.

Het aantal vluchten zal worden vertienvoudigd. De luchthaven Schiphol neemt per 1 januari volgend jaar een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Dat zegt directeur H. Bos van Eindhoven Airport. Het bedrijf is eigendom van het rijk, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en de Kamer van koophandel Eindhoven. Bos wil niet zeggen welk bedrag is gemoeid met de verkoop van een belang van 51 procent door de huidige eigenaren aan Schiphol.

Bos ontkent dat Eindhoven Airport als overloop voor Schiphol gaat dienen. “Eindhoven Airport is absoluut geen oplossing voor Schiphol. Schiphol vervoert 44 miljoen passagiers per jaar. Wij zullen 270.000 passagiers gaan vervoeren. Vijfhonderdduizend passagiers haalt Eindhoven Airport misschien over tien of vijftien jaar.”

Eindhoven profiteert volgens Bos van de algehele toename van het luchtverkeer. Vanaf Eindhoven worden lijndiensten onderhouden met negen Europese steden. Zes keer per dag gaat er een vliegtuig naar Amsterdam. “Dat is een belangrijke aanvoerlijn”, zegt Bos.

De zwaardere toestellen die Airport Eindhoven vaker wil toestaan, zijn vooral chartervluchten naar vakantiebestemmingen en voor grote evenementen zoals supportersvervoer van PSV-aanhangers.

Ook het aantal vluchten naar het bedevaartsoord Lourdes neemt toe.

De groei naar meer zware vliegtuigen, waaronder de Boeing 737 met 150 stoelen en de MD-11 met 350 zitplaatsen, is mogelijk geworden door een verbetering van de start- en landingsfaciliteiten begin dit jaar voor militaire doeleinden.

Eindhoven Airport is medegebruiker van het militaire vliegveld Eindhoven, de thuisbasis van een militair vrachtsquadron.

Volgens Bos is het ministerie van Defensie akkoord gegaan met het opheffen van de beperking op het aantal zware burgervliegtuigen die van Eindhoven Airport mogen vertrekken. Eindhoven Airport moet wel binnen de wettelijk vastgestelde geluidsnormen blijven.

De prognose van de geluidsnormen zal door een onafhankelijk bureau onderzocht worden, zegt Bos. Hij heeft “geen twijfel” dat de toename binnen de normen zal blijven, omdat die voldoende ruimte zouden bieden en er hoofdzakelijk met Boeings 737 gevlogen zal worden. De vereniging van omwonenden heeft aangekondigd zich tegen de plannen van Eindhoven Airport te zullen verzetten.