'Kosten defensie Bouterse openbaar'

PARAMARIBO, 11 OKT. De ondervoorzitter van de Surinaamse Nationale Assemblee, H. Persad Kisoensingh, zal van de Surinaamse regering eisen dat de kosten die gemoeid zijn met de verdediging van drugsverdachte D. Bouterse openbaar worden gemaakt.

Kisoensingh verklaarde dat desgevraagd voor aanvang van de vlucht die hem gisteren naar Nederland bracht. De ondervoorzitter, lid van de Hindoestaanse partij HPP die twee maanden geleden de coalitie verliet, vindt dat het Surinaamse volk er recht op heeft te weten wat de Staat betaalt aan de kosten voor juridische bijstand. Hij noemt het “totaal onacceptabel” dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de advocatenkosten van de burger D. Bouterse.

De kwestie zal deze maand aan de orde worden gesteld als het Surinaamse parlement de begroting behandelt. In Suriname is grote verontwaardiging ontstaan nu de regering officieel heeft toegegeven onder meer het honorarium van de Nederlandse advocaat A. Moszkowicz en een kantoorgenoot te betalen. Het uurtarief van Moszkowicz ligt rond de vierhonderd gulden. Dat is evenveel als het gemiddelde maandloon van een Surinaamse werknemer. Moszkowicz bracht deze week een kort bezoek aan Suriname om met zijn cliënt overleg te voeren. Op aanraden van de strafpleiter kwam Bouterse terug op de gehele openbaarmaking van justitiële dossiers over zijn zaak. Bronnen binnen het Copa-team (het speciale politieteam dat het Surinaamse drugskartel onderzoekt) spreken overigens met klem tegen dat de Haagse advocaat G. Spong informant is van het Copa-team. De juridische adviseur van Bouterse, R. de Freitas, zei eerder deze week dat uit analyse van de dossiers en verklaringen van politiemensen bleek dat Spong “een voorhoederol speelde” in het drugsonderzoek. De politie zegt dat het onmogelijk is dat Haagse agenten tegenover De Freitas verklaringen over het onderzoek hebben afgelegd.