Junioren zeker van eindronde EK voetbal

ROTTERDAM, 11 OKT. Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal, volgend jaar zomer op een nog nader te bepalen plaats. In het laatste groepsduel werd Turkije gisteren in Utrecht met 3-0 verslagen. De selectie van bondscoach Hans Dorjee eindigde daardoor met negentien punten uit acht wedstrijden op de eerste plaats in groep zeven.

Turkije verweerde zich gisteravond dapper in stadion Nieuw Galgenwaard, maar dankzij een sterke slotfase behaalde Jong Oranje een afgetekende overwinning, 3-0. Na een nerveus begin raakten de junioren op drift. Arnold Bruggink opende na een half uur de score. De aanvaller van PSV schoot raak op aangeven van collega-spits Nordin Wooter.

Na rust lag het initiatief bij de bezoekers. Tot de Turken het hoofd verloren en twee spelers met een rode kaart van het veld gestuurd zagen worden. Nederland maakte dankbaar gebruik van het numerieke meerderheid en vergrootte de voorsprong door doelpunten van voormalig Ajacied Wooter en centrumspits Roy Makaay, de oud-speler van Vitesse die tegenwoordig zijn brood verdient bij het Spaanse Tenerife. Voor Makaay betekende het zijn 23ste treffer in dienst van Jong Oranje.

Daarmee is hij koploper in de ranglijst aller tijden.

Bondscoach Dorjee toonde zich na afloop uitermate tevreden, temeer daar Jong Oranje de kwalificatiereeks begon met een thuisnederlaag tegen de leeftijdsgenoten uit Wales (0-1). “Deze groep verdient plaatsing”, zei de oud-trainer van onder meer Feyenoord. “Kwalitatief zijn ze goed. Ik zie ernaar uit deze groep straks tegen de sterkste landen van Europa aan het werk te zien.”

Spanje was door de Europese voetbalbond aangewezen als organisator van de eindronde, maar trok zich onlangs terug. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) overweegt momenteel om zich kandidaat te stellen voor de vacature.

Het optimisme van de KNVB wordt mede ingegeven door de stijgende bezoekersaantallen. Gisteren waren 11.000 toeschouwers getuige van het duel in Utrecht, onder wie overigens veel supporters van Turkse afkomst.

Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst, een voormalig speler van Jong Oranje, maakt vanavond zijn opwachting in de basisformatie van het Nederlands elftal dat in Amsterdam aantreedt voor het laatste WK-kwalificatieduel tegen Turkije. Bondscoach Guus Hiddink maakte gisteren na afloop van de training in Noordwijk bekend dat Van Bronckhorst de plaats inneemt van Wim Jonk, spelverdeler van PSV die ontbreekt wegens een schorsing.

Onduidelijk is nog of Ronald de Boer kan spelen. De Ajacied liep gisteren een lichte kneuzing op aan de grote teen. Opstelling Oranje: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer en Numan; Seedorf, Cocu, Ronald de Boer (of Winter) en Van Bronckhorst; Kluivert en Bergkamp.