Jospin: 35 uur werken

PARIJS, 11 OKT. Premier Jospin van Frankrijk zal eind dit jaar een wetsvoorstel indienen om met ingang van het jaar 2000 de werkweek te verkorten van 39 tot 35 uur. Het voorstel geldt voor bedrijven met tien of meer werknemers.

Over vijf jaar moeten alle ondernemingen de kortere werkweek hanteren. De Franse premier maakte een en ander gisteren bekend tijdens een conferentie van regering, werkgevers en vakbonden. Met het wetsvoorstel lost Jospin een van de belangrijkste beloften in die hij deed voor de verkiezingen, die hem in juni de overwinning brachten.

Bedrijven die met de verkorting van de werkweek nieuwe banen creëren, krijgen een tegemoetkoming in de loonkosten. Per werknemer stelt de regering volgend jaar 9000 frank (3000 gulden) beschikbaar als de werkweek ten minste met 10 procent wordt verkort en het aantal werknemers met minimaal 6 procent stijgt.

Verder is de regering bereid tot een financiële tegemoetkoming voor het bedrijfsleven als die werknemers op 56-jarige leeftijd met vervroegd pensioen sturen in plaats van met 58 jaar.

De werkgevers die bij het overleg waren reageerden laaiend. “We zijn de hele dag voor de gek gehouden”, aldus Jean Gandois, de Franse werkgeversvoorzitter. “Deze ingreep betekent hogere werkloosheid.”(AFP,DPA)