Horzel in pels van de CDU

De 'jonge wilden' in de CDU zijn rondom de veertig jaar. Ze zijn al jaren actief in de partij en kennen elkaar sinds ze lid waren van de scholierenorganisatie van de CDU. Ze hielden nauw contact en zijn druk doende de politieke ladder in de deelstaten te beklimmen.

De groep bestaat uit acht jongeren, die het in de verschillende deelstaten tot voorzitter of fractievoorzitter van hun partij hebben gebracht. “Een combinatie die ons een aanzienlijke machtsbasis in de partij verschaft”, zegt Christian Wulff, de 37-jarige jurist uit Nedersaksen. “Hiërarchisch kunnen we niet zomaar tot de orde worden geroepen.”Drie van hen zijn voorzitter van regeringsfracties zoals Ronald-Mike Neumeyer (36) in Bremen, Christian Köckert (39) in het Oostduitse Thüringen en Günther Oettinger (43) in Baden-Württemberg. De anderen zijn oppositieleiders zoals Ole von Beust (42) in Hamburg, Roland Koch (39) in Hessen, Christoph Böhr (43) in Rijnland-Palts, Peter Müller (41) in Saarland en Christian Wulff (37) in Nedersaksen. De meesten zijn jurist. Böhr is politicoloog, Neumeyer bankemployé en Köckert theoloog.

De 'jonge wilden' vertegenwoordigen de oppositie in de eigen partij. Ze zijn de horzel in de pels van de CDU; een kleine horzel want niet iedereen heeft zoveel lef als Müller. Zij vormen de nieuwe generatie en noemen zich 'neo-liberale vernieuwers met een sociaal gezicht'. Een 'paarse' beweging in een christen-democratisch front.

De 'wilden' weten zich regelmatig gesteund door de groep van ongeveer dertig tot veertig jongere parlementariërs in de Bondsdag. Ook in de hoogste regionen van de partij genieten ze steun: van de ministers Matthias Wissmann (Verkeer) en Volker Rühe (Defensie).