Getronics onverstoorbaar op schrikachtige beurs

ROTTERDAM, 11 OKT. De al of niet terechte angst voor renteverhogingen heeft de afgelopen week de sfeer bepaald op de Amsterdamse effectenbeurs.

De eerste aanval werd woensdag ingezet door Alan Greenspan, de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Hij vroeg zich rond vier uur Nederlandse tijd (hardop) af of de hausse op de aandelenmarkten zich de komende tijd zou voortzetten. Een voortdurende groei is weinig realistisch, mijmerde Greenspan en de conclusie van de beurs was duidelijk: hier komt een renteverhoging. In het laatste halfuur van de handel moest de AEX-index plotseling tien punten prijsgeven.

Die daling stelde weinig voor in vergelijking met een dag later toen daadwerkelijk een rentestijging werd aangekondigd. De index leverde bijna dertig punten in, nadat de interest zowel in Nederland als in Duitsland was gestegen. Veteranen op de beurs lieten op dat moment hun gedachten gaan naar de laatste krach, op een week na precies tien jaar geleden.

Onder de hoofdfondsen waren Hoogovens en Ahold de grote slachtoffers. Beide bedrijven werden de afgelopen week acht procent minder waard. De renteverhoging in Europa zorgde ervoor dat de dollar bijna twee centen inleverde. Voor Hoogovens betekent dat minder inkomsten uit de export naar Amerika, terwijl Ahold de winsten van de Amerikaanse dochters als Stop & Shop in guldens ziet teruglopen.

Andere slachtoffers lagen in de financiële hoek. ABN Amro en ING Bank moesten donderdag beide bijna vijf procent toegeven.

Weinig verrassend op een moment dat hun kernactiviteit, het aantrekken van geld, duurder is geworden.

Gisteren werd dit verlies niet meer goedgemaakt. Dat gold ook voor de index die de afgelopen week maar liefst 56 punten daalde tot 907,79.

De monetaire rukwinden kregen geen vat op Getronics dat het eerste recht heeft gekregen om Roccade van de overheid over te nemen.

De automatiseerder boekte dinsdag maar liefst twaalf procent winst, waarvan gisteren tien procent resteerde. Geen belegger lijkt zich druk te maken om verwatering van de winst per aandeel wanneer (mogelijk in aandelen) moet worden betaald voor Roccade. Met de huidige koers van zeventig gulden en een verwachte winst per aandeel van 1,90 gulden, behoort Getronics met een koerswinstverhouding van bijna 37 tot de hoogvliegers onder de hoofd- en midkapfondsen. Alleen Baan (96) en ASM Lithography (43) moet het boven zich dulden.

Aan een koerswinstverhouding heeft het gokaandeel Begaclaim weinig boodschap. Dit nieuwe beursfonds geeft de aandeelhouder recht op een deel van vordering van 1,2 miljard gulden die Begemann en voormalig directeur Joep van den Nieuwenhuyzen op de staat denken te hebben. Op maandag bereikte Begaclaim vooral door particuliere beleggers een record van 30 gulden, terwijl het op 1 oktober voor 5,20 gulden naar de beurs is gebracht. Gisteren sloot het speculatieve fonds op 14,10.

Dergelijke koersbewegingen bieden kansen voor minister Zalm van Financiën die bij een lage prijs zou kunnen instappen. Als de claim wordt toegewezen stijgen zijn aandelen Begaclaim flink in waarde en beperkt hij de schade voor de schatkist.