Explosieve groei giraal gebruik van euro voorspeld

ROTTERDAM, 11 OKT. Het gebruik van de euro in het girale betalingsverkeer zal veel sneller stijgen dan tot nu toe werd verwacht. Dat voorspelt R. Florijn, directeur van Moret Ernst & Young Management Consultants.

Florijn deed zijn voorspelling deze week in Eindhoven, tijdens een symposium over de gevolgen van de invoering van euro. Hij baseert zich op een onderzoek van een “gerenommeerde handelsbank”, die overigens niet tot de grote drie Nederlandse banken (ABN Amro, Rabo en ING) behoort.

In 1999 zal de euro in het girale betalingsverkeer worden ingevoerd. Het volledige betalingsverkeer zal pas drie jaar later, met de invoering van euromunten en -biljetten, overschakelen op de gemeenschappelijke Europese munt.

Aanvankelijk werd in financiële en overheidskringen aangenomen dat de belangstelling voor de euro na 1999 geleidelijk zou groeien. Het voortouw zou worden genomen door de overheid, de financiële markten en grote bedrijven als Philips, Daimler-Benz en Siemens, terwijl het grote publiek zou afwachten.

Florijn schetst echter een heel ander beeld. Hij voorspelt een 'eurohype', waarbij het aantal eurotransacties explosief toeneemt, al meteen in 1999. In het jaar 2000 wordt het niveau bereikt dat aanvankelijk pas werd verwacht voor 2002, als het hele geldverkeer op euro's overgaat.

Het verschil zit vooral in de belangstelling van particulieren, die volgens het onderzoek groter is dan tot nog toe algemeen wordt aangenomen. “Veel mensen zullen snel een eurorekening nemen, al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid”, voorspelde Florijn. “Waarschijnlijk zal zo'n eenderde van de particuliere markt al vrij snel op euro's overgaan.”

M.B.G.M. Oostendorp, corporate euromanager van ABN Amro, is niet verbaasd over die grote belangstelling. Hij wijst op de 700.000 Nederlandse huishoudens met een beleggingsportefeuille.

Omdat de meeste beurzen in 1999 op de euro overgaan “krijgen zij er allemaal direct mee te maken.”

Verhevigde particuliere belangstelling voor eurorekeningen kan afspraken over een geleidelijke invoering van euro in de wielen rijden. Die afspraken zijn gemaakt in het Nationaal Forum, de organisatie die overheid, werkgevers, werknemers, financiële instellingen, industrie en handel hebben opgericht voor een ordelijke introductie van de euro. Als onderdeel daarvan hebben de banken toegezegd particulieren “niet actief” eurorekeningen aan te bieden.