Er is nog hoop

Dit weekend begint in het MECC Congrescentrum te Maastricht de eerste heat van het ING Bank Top Circuit. Dit topcircuit komt voort uit het sponsorcontract tussen de grootbank en de Nederlandse Bridge Bond.

De ondersteuning door de ING rust op twee peilers: de breedtesport en de topsport. De breedtesport behelst, in het kader van de verheffing van de bridgemassa's, bridge-educatie via de ING Bridge Akademie. Het topbridge wordt door ING Bank (financieel) begeleid richting Olympiade 2000 en door de stichting van het ING Bank Top Circuit. Het circuit hoopt te kunnen voortborduren op het succes van het Koning en Hartman Circuit uit het begin van de jaren negentig.

Circa vijftig Nederlandse paren, aangevuld met wat sterke buitenlandse paren, spelen vijf heats en een finale. De finale van het K&H destijds, was bloedstollend. Twee paren waren overgebleven in de race om de hoofdprijs van vijftienduizend gulden. Met nog een spel te gaan hadden de Britten Tony Forrester en Andy Robson een minieme voorsprong op Enri Leufkens en Berry Westra. Het toeval wilde dat deze twee paren in de laatste ronde tegen elkaar speelden. Het allerlaatste spel werd op tafel gelegd. In Bridge Magazine IMP beschreef Berry Westra zijn emoties:

“Ik raap als zuid op V10764 HB3 AB8 107 en het bieden begint zo:

West Noord Oost Zuid RobsonLeufkensForresterWestra 11pas2pas?

Wat nu? Enri vraagt met 2 hoe mijn volgbod er uit ziet en ik moet beslissen of ik mijn hand als minimum moet aanbieden of niet.

Mijn kaart is in onze stijl van volgen eigenlijk te mooi om af te wijzen met 2, maar ik heb weinig zin om een driekaartje te bieden, het enige alternatief. En het is eigenlijk maar een rotkaart. Toch maar 2. Links past en Enri gaat nadenken. Ik hoor hem zuchten.

Ik begrijp dat hij op het randje zit om nog wat te doen. Ik bid dat hij nog een zetje geeft; 2 wordt uitgepast. Dat krijg je met een atheïstische opvoeding. West komt uit met een kleine ruiten:

Oost geverNoord

NZ kw. AH3

1096

H654

VB5

West Oost

52 B98

852 AV74

V102 973

H9632 A84

Zuid

V10764

HB3

AB8

107

Ik neem de uitkomst met B. Na driemaal troef, speel ik klaver voor oost, die A en harten naspeelt. Helaas houdt de boer (4 lijkt dus koud) en even later heb ik zelfs elf slagen omdat de ruitens rondzitten en de tweede klaververliezer wordt weggepoetst. Teleurgesteld lopen we de speelkamer uit, in de veronderstelling onze kansen definitief te hebben vergooid.''

Dat bleek inderdaad het geval.

Plus 200 was net een slagje te kort.

Plus 230 of meer zou de Hollanders de Circuit-winst hebben opgeleverd, nu wonnen de Britten.

Jan Westerhof en Piet Jansen werden derde.

Alle Nederlandse topspelers zullen in het nieuwe circuit acte de présence geven. Verleden week, tijdens het tweede Meesterklasse-weekeinde gaf oud-wereldkampioen Jan Westerhof alvast een voorproefje. Hij had deze kaart:

962 876 VB8 A1083

Links van hem 1, zijn partner volgt 2 en rechts maakt het af met 4. Iedereen past en Jan start met V:

West geverNoord

Allen kw. 85

H1042

AH964

H2

West Oost

V AHB10743

AVB95 3

10752 3

VB6 9754

Zuid

962

876

VB8

A1083

Jan Westerhof vond de enige goede voortzetting: een kleine klaveren. Zijn partner nam de vrouw met de heer, speelde de kleur na voor het aas en kreeg de aftroever.

Schitterend verdedigd, al moet gezegd worden dat dit tegenspel ook op zes van de tien andere tafels in de Meesterklasse werd gevonden. Er is nog hoop voor het Nederlandse bridge.