Column

De familie Gümüs

Geachte heer Gümüs,Terug in Turkije! En? Goede reis gehad? Volgens mij was het wel een gezellige charter. Buiten het actiecomité zag ik de ploegen van alle journaals, actualiteitenrubrieken, radioprogramma's plus mijn schrijvende collega's van alle kranten en de daarbij behorende fotografen.

Waar sliep al dat volk? Heeft het dorpje een leuk Bastion Hotel of heeft u ze bij familie ondergebracht? Zijn ze al weg of hangen er nog een paar rond uw hutje? Eerlijk gezegd kon ik uw naam de laatste weken niet meer horen. U viel in de categorie van de zomerkomkommers Brinkman en Peper, ook zo'n zeurduo. Heeft u inmiddels door hoe u zich heeft laten naaien en bent u er achter dat al die quasi principiële actie-bemoeials uiteindelijk uw ondergang zijn geworden? Er zijn honderden andere Gümüs-gevallen in Amsterdam en die worden al jaren door de ambtelijke vingers gezien, maar dat blijf-van-uw-lijfcomité heeft het in uw geval veel te hoog op laten lopen. Dom, dom, dom.

Hoe gaat u afkicken van de overdosis aandacht die u het afgelopen half jaar gehad heeft? Kunt u nog praten zonder micro en camera?

Misschien wil uw zoon, die zich nu toch stierlijk verveelt, elke dag een gesprekje met u opnemen en dat u dat dan 's avonds op uw eigen video afdraait. Anders is het allemaal wel erg cold turkey en dat kan leiden tot bodemloze depressies. U weet dat Nederland sinds gisteren een depressielijn heeft en die kunt u altijd bellen.

Ik weet dat uw dorp geen telefoon heeft, maar ik ga ervan uit dat u in het bezit bent van een gsm. Handig voor Ed van Thijn dat hij u dan elke dag kan bellen om u een hart onder de riem te steken. Vergeet u hem niet te bedanken voor de morele steun en de onvoorwaardelijke solidariteit. Wat een geweldenaar! En wat ben ik blij dat hij lid van de PvdA gebleven is. Weer een reden om niet op die partij te stemmen.

Als Kok verstandig is royeert hij Ed wegens het voor eigen gewin misbruiken van illegalen. Ondertussen is Ed toegetreden tot de ledenraad van Ajax en heb ik, uit solidariteit met u, mijn lidmaatschap van deze club opgezegd.

Wel las ik dat u honderdduizend gulden rijker bent geworden door een schenking van de stille weldoener Abraham van Leeuwen, bijgenaamd Prince de Lignac. Kende u hem al? Hij weet alles van de illegaliteit. Hij woont in Zuid-Frankrijk op een schip van honderd miljoen en heeft veertig Thaise matroosjes van gemiddeld zestien in dienst.

Hij betaalt die jongens drie gulden elf per uur en voor dat bedrag moeten ze hem ook nog bij toerbeurt een keer per week wakker pijpen. Hij heeft in de loop der jaren aan deze kinderarbeid een paar miljoen overgehouden en deze ton was dan ook een kleine moeite. Hij wil wel een bonnetje met btw. Als hij u een optreden van Ronnie Tober aanbiedt moet u maar onderduiken.

Lieve, brave, aangepaste, spruitjes en boerenkool etende meneer Gümüs: wat zullen wij u missen en u ons. Ik denk dat u terugkijkt op een heerlijke tijd en dat u regelmatig zult worden overvallen door een grote golf van weemoed naar het land met de principiële politici, die u helaas niet hier konden houden. En als u ooit terugkeert moet u niet raar opkijken als u met veel herrie landt op een fors uitgebreid Schiphol. U denkt dan misschien: die luchthaven moest toch juist kleiner worden in verband met de geluidsoverlast? Dom meneer Gümüs.

Heel dom gedacht. Op Schiphol wordt namelijk geld verdiend en een beetje politicus ziet die overlast dan door de vingers.

Ik wens u heel veel geluk in uw nieuwe leven, groet uw vrouw en kinderen en namens heel Nederland wil ik u hartelijk danken voor de fijne afleiding die u ons een half jaar lang dagelijks bezorgd heeft.

Veel goeds en groeten van