'Chipcards banken: geen toekomst'

Niet de chipcards van de banken, maar die van de gemeentelijke overheden hebben de toekomst. De burgerkaart heeft als belangrijkste functie de opslag van identiteitsgegevens - ook paspoort en rijbewijs - maar krijgt ook talloze andere mogelijkheden, waaronder betalen.

Evert Geuzinge, voorzitter van de werkgroep Burger Service-kaart, dicht de bankchipkaarten zoals de Chipper van de Postbank/PTT Telecom en Chipknip van de andere banken geen grote toekomst toe. “Laat ze maar lekker hun gang gaan. Laten ze de infrastructuur en technologie alvast maar ontwikkelen, wij komen straks wel”, zegt hij in de marge van het “Chipcards in Holland”-congres deze week in Scheveningen.

De werkgroep bestaat uit twaalf grote Nederlandse gemeenten, waaronder de vier grote steden. Die groep ontwikkelde begin jaren negentig de gemeentelijke identiteitskaart, die in 1994 uitgroeide tot de Europese identiteitskaart. “De burgerchipcard - die iedereen krijgt - is over tien jaar de krachtigste kaart. Daarnaast heeft iedereen dan nog een gezondheidscard en een feestchipcard om naar de disco of het café te gaan.”

De burgercard, met een daarin verwerkte foto en gecombineerd met pincode, dient in de eerste plaats voor identificatie. De kaart bevat biometrische gegevens (vingerafdrukken, gegevens over de iris), waardoor de identificatie niet meer kan misgaan. Voor allerlei commerciële doeleinden, zoals spaarprogramma's van supermarktketens, is er ook nog plaats.

“De chipkaarten van de banken zijn misschien technisch hoogstaand, met 28 technische drempels, maar als een derde die gegevens kent, kan die zo met die kaart aan de haal gaan.” Bovendien hebben de burgercards hun basis in de gemeentelijke wetgeving, een openbare zaak. De bankcards zijn gestoeld op de algemene bankvoorwaarden, waarop alleen de banken zelf grip hebben.

De burgercard, zoals de gemeenten die nu aan het ontwerpen zijn, krijgt ook extra functies die binnen de gemeenten van belang zijn zoals uitkeringen van de sociale dienst en de verstrekking van vergunningen. Ook kan de kaart een betalingsfunctie krijgen en zijn nut bewijzen in het openbaar vervoer.

De banken zullen met de gemeenten moeten gaan onderhandelen, wie er op de kaart mogen.

Misschien gaan we in zee met organisaties als Visa, zo oppert Geuzinge pesterig. De Chipper en de Chipknip zorgen in Nederland op den duur alleen maar voor een tweedeling in de maatschappij. “Alleen de mensen met een mooi beveiligde bankrekening krijgen een kaart. Mensen die geen geld hebben niet.

Met de multifunctionele burgerchipcard kan iedereen gelijkwaardig deelnemen aan het maatschappelijk leven.'' (ANP)