Acteur Hans Tiemeyer overleden

SNEEK, 11 OKT. In Sneek is woensdag de acteur Hans Tiemeyer overleden. Hij werd 89 jaar.

Hendrik Andries Johannes Tiemeyer speelde tussen 1926 en 1973 bij tal van toneelgezelschappen en was ook geregeld op film en televisie te zien. In 1959 kreeg hij voor zijn acteerprestaties de Bronzen Bouwmeester-penning. Tien jaar later volgde de Louis d' Or voor zijn rol in Shakespeare's Hendrik IV. Daarnaast won hij de Toneelprijs van Schouwburgdirecteuren.

Behalve als acteur was Tiemeyer ook actief als regisseur en toneelschrijver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Tiemeyer in het verzet. De laatste twee jaar van de oorlog bracht hij door in verschillende concentratiekampen, waaronder Dachau.

Als een van zijn grootste toneelrollen beschouwde hij zijn vertolking van Shakespeares Falstaff.

Op televisie was Tiemeyer een paar jaar geleden nog bij de NCRV te zien als verteller in een reprise van De Brieven van Johannes. Het bioscooppubliek heeft hem onder meer leren kennen als gevangenisdirecteur in de oude versie van Ciske de Rat (1955) van Wolfgang Staudte en als politieman in de Spooktrein (1939) van Karl Lamac. Zijn laatste filmrol, in De Overval van Paul Rotha, dateert van 1962. Tiemeyer regisseerde bij gezelschappen als het Amsterdams Toneelgezelschap, Bouber, Puck, de Toneelvereniging en Ensemble. In 1973 nam hij afscheid van het toneel.

Daarna speelde hij nog enkele televisierollen. (ANP)