Van 't Hek optimistisch over WK

BUNNIK, 10 OKT. Bondscoach Tom van 't Hek bruist van optimisme. Twee jaar geleden gleden zijn hockeysters af naar een plaats in de internationale middenmoot, ruim zeven maanden voor het begin van het WK in Utrecht gloort nieuwe hoop. “We liggen op koers. Het vrouwenhockey in Nederland is in de breedte gegroeid. Australië heeft nog steeds de beste ploeg, maar wij komen dichterbij.”

Van 't Hek maakte vanmorgen op het bondsbureau in Bunnik de namen bekend van de speelsters waarmee hij aan de slag gaat in de aanloop naar het WK. Twintig namen telt de selectie en dat zijn er drie meer dan de afgelopen maanden toen de ploeg speelde om de Champions Trophy in Berlijn (derde) en een invitatietoernooi in Seoul (tweede). Mogelijk dat Van 't Hek de selectie met één of twee namen uitbreidt.

Nicole Koolen en Anouk Verhaegh vielen definitief buiten de ploeg. Beiden verkeren in een vormcrisis. Nieuw zijn keepster Muriël Povel en spits Fatima Moreira de Melo, beiden van landskampioen HGC. Jolein Abbas, Minke Smabers (beiden van Laren) en Eefke Mulder (Kampong) kwamen van Jong Oranje, de ploeg die begin vorige maand wereldkampioen werd in Zuid-Korea. Het drietal kwam eerder uit voor de ploeg van Van 't Hek.

Woensdag speelden de hockeysters de eerste oefeninterland in de aanloop naar het WK. Van Duitsland werd met 2-1 verloren. Over twee weken speelt Nederland een tweede oefenduel tegen dezelfde tegenstander, in november gevolgd door een wedstrijd tegen Zuid-Korea. In januari vertrekt de selectie voor drie weken naar Australië. Van 't Hek neemt achttien speelsters mee naar Perth. Tegen het gastland, wereld- en olympisch kampioen, wordt vier keer gespeeld. Vlak voor het WK, dat 20 mei begint, brengt Van 't Hek zijn selectie terug tot zestien.

Twee weken geleden maakte de wereldhockeybond (FIH) de indeling van het WK bekend. Nederland speelt in groep B en treft daarin Argentinië, Engeland, India, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Van 't Hek toonde zich tevreden met de uitkomst van de loting. “Al moeten we niet meteen de blik op de halve finale richten. De eerste prioriteit ligt in onze poule.”

De voorlopige WK-selectie luidt als volgt: Doel: Touw (Pinoké), Sinnige (A'dam), Povel (HGC); Verdediging: Abbas (Laren), Van den Boogaard (Den Bosch), Duyster (HGC), Veenstra (A'dam), Deiters (A'dam), Boomgaardt (Den Bosch); Middenveld: Thate (A'dam), Hanneke en Minke Smabers (Laren), Van den Broek (R'dam), Teeuwen (Den Bosch); Aanval: Van der Wielen (HGC), Van de Kieft (Laren), Kuipers (Kampong), Donners (Den Bosch), Mulder (Kampong) en Moreira de Melo (HGC).