Sultan Oman helpt Haags Tyltylcentrum

DEN HAAG, 10 OKT. Het Haagse Tyltylcentrum heeft deze week een half miljoen gulden ontvangen van de Omaanse sultan Qaboos bin Said Al-Said. Het centrum voor meervoudig gehandicapte kinderen gaat met het geld een speel-o-theek inrichten, een verbouwing bekostigen en computers aanschaffen.

Qaboos bin Said Al-Said had de stad Den Haag enkele jaren terug beloofd een half miljoen gulden te zullen schenken aan een nieuw op te richten internationaal centrum voor gehandicapten dat in Den Haag zou worden gevestigd. Dat centrum werd uiteindelijk in Genève gevestigd, maar de sultan handhaafde zijn toezegging.

De gemeente Den Haag verzocht uiteindelijk het Tyltylcentrum om een plan in te dienen. In het Tyltylcentrum is een kinderdagcentrum en een school gevestigd voor meervoudig (lichamelijk en verstandelijk) gehandicapte kinderen. Daarnaast heeft het centrum twee gezinsvervangende tehuizen voor mensen met een handicap. “Of we wensen hadden, vroeg een ambtenaar van de gemeente ons”, zegt de directeur van het centrum J. Castelein. “Geld kunnen we altijd gebruiken. We hebben een plan ingediend en kregen daarna de toezegging dat we het half miljoen zouden krijgen”, zegt Castelein. Ze somt op wat het centrum met het geld gaat doen: speelgoed kopen voor een speel-o-theek, de vleugel op de tweede verdieping van het kinderdagverblijf verbouwen en een deel van de administratie automatiseren.

Een delegatie van Omaanse koninklijke hoogheden, ministers en diplomaten heeft afgelopen woensdag in het centrum een plaquette onthuld met de naam van de sultan erop. “Het was wel vreemd zo'n hele delegatie van bijna alleen maar mannen hier te hebben. Maar de sultan schijnt zeer geïnteresseerd te zijn in gehandicapten. Het is de bedoeling dat instellingen in Oman gebruik kunnen gaan maken van de kennis die wij hier ontwikkelen”, zegt Castelein. De directeur van het centrum zou er zelf wel wat voor voelen om naar Oman te gaan om instellingen te bezoeken of te helpen. Een woordvoerder van de Omaanse ambassade in Den Haag laat weten dat “zijne majesteit” zeer veel doet voor de gehandicapten in Oman en er buiten. “De sultan maakt geen verschil tussen Omaanse gehandicapten of gehandicapten uit andere landen. Hij heeft Den Haag gekozen omdat het in het centrum van Holland ligt”, aldus een woordvoerder.