Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreid verslag van de eerste week in Turkije van de familie Gümüs na het gedwongen vertrek uit Nederland en speciale aandacht voor de 13-jarige zoon Ramazan voor wie de overgang misschien wel het zwaarst is. Ook een interview met een vrouw die dertien jaar geleden Nederland werd uitgezet. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de Israelische geheime dienst de Mossad die door de mislukte aanslag op de Hamas-leider Khaled Mashai een stevige deuk heeft opgelopen. Verder een gesprek met een aantal oud-Ajaxieden die in 1971 de Europacup 1 wonnen. Ned.1, 20.24-20.57u.

Nova. Onder anderen een gesprek met verdachte Desi Bouterse en zijn advocaat A. Moszkowicz over de betrokkenheid van de voormalige legerleider bij cocaïnesmokkel. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Die Arche - das schreckliche Jahr im Zoo von London. Britse documentaire uit 1993 van Molly Dineen, in twee delen uit te zenden, over de met financiële problemen kampende Londense Zoo. In 1991 werd het budget zo drastisch ingekort dat de dierentuin met sluiting werd bedreigd. Duitsl.3-West, 23.00-1.00u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Aandacht voor de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije, een portret van tafeltennisster Mirjam Hooman en haar trainer Frits Kantebeen en op de massagetafel oud-voetballer van Ajax en Feyenoord Theo van Duivenbode. Ned.3, 20.26-21.01u.

MUZIEK

2 Meter sessies. Optredens van o.a. Burning Spear, Eels, de Nederlandse zanger J.W. Roy en Hurricane. Ned.3, 19.55-20.26u.

The CMA Award show. Verslag van de uitreiking van de Country Music Association Awards op 24 september in Nashville Tennessee. De Engelse zanger Sting zingt een duet I'm so happy I can't stop crying met countryzanger Toby Keith. Ned.1, 22.50-23.46u.

KUNST

Das literarische Quartett. Boeken van John Banville, Friedrich Christian Delius, Gianluigi Melega, Alexsander Tisma en Virginia Woolf worden o.l.v. Marcel Reich-Ranicki besproken. Duitsl.2, 22.15-23.30u.

Panorama vrijdag. De koninklijke subsidies voor de vrije schilderkunst, de autobiografie van Sylvia de Leur, het getekende dagboek morgen in deze krant van striptekenaar Peter Pontiac en het zoeken naar nieuwe rituelen. Ned.3, 23.19-23.58u.

The Nations favourite Love Poem. De geschiedenis van het liefdesgedicht door de eeuwen heen, door Gryff Rhys Jones en zijn gasten Nigel Havers en Imogen Stubbs. BBC1, 23.20-23.50u.

Parkinson. Ditmaal het gesprek dat Michael Parkinson in 1977 voerde met acteur Alec Guinness, onder meer over de acteurs James Dean en Grace Kelly, toneelschrijver Alan Bennett en dichter TS Eliot. BBC1, 23.50-0.30u.

FILM

Coming to America (John Landis, 1988, VS). Eddie Murphy speelt hoofdrol en onherkenbaar vier bijrollen in routineuze komedie over Afrikaanse kroonprins die, incognito tussen de armen van New York, een vrouw zoekt. Versleten sprookjes-clichés. Ook met Arsenio Hall. SBS6, 20.25-22.30u., onderbroken door reclame.

Just Another Girl on the I.R.T. (Leslie Harris, 1992, VS). Ruig low-budget-debuut van jonge zwarte filmmaakster Harris over ambitieuze Afro-Amerikaanse tiener die vastbesloten is haar Brooklyn-milieu te ontstijgen maar dan zwanger raakt. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Ad fundum (Erik van Looy, 1993, België). Efficiënte, fris van de lever gedraaide zedenkomedie - volgens een aan Amerikaanse puberfilms ontleende formule - over de perfiditeit van ontgroeningsrituelen van (Vlaamse) studentencorpora. BRTN1, 21.25-23.05u.

Sirens (John Duigan, 1994, Australië/Engeland). Schilderachtig bloot en exotische flora vormen de spil van film over seksuele bevrijding, aan de hand van een fictieve episode uit het leven in de jaren dertig van de Australische schilder Norman Lindsay. Een Engelse geestelijke (Hugh Grant) moet hem overhalen een aanstootgevend schilderij ('De gekruisigde Venus') terug te trekken. BRTN2, 22.45-0.15u.

. Coal Miner's Daughter (Michael Apted, 1980, VS). Sissy Spacek kreeg Oscar voor hoofdrol in biografische smartlap over opkomst van Loretta Lynn, de 'Queen of Country Music'. Respectabel ambachtswerk begint als serieuze studie naar vals sentiment als Amerikaanse fenomeen in optima forma, maar verzandt in eindeloze showbiz-clichés. Ned.1, 23.46-1.46u.

. Les amants du Pont-Neuf (Leos Carax, 1991, Frankrijk). Zie Film-vooraf. TV10, 0.10-2.20u.

Jesse James (Henry King, 1939, VS). Onderhoudende western met Tyrone Powers als de vermaarde outlaw uit de titel. Henry Fonda speelt broer Frank. Duitsl.2, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

. Crimewave / Broken Hearts and Noses (Ram Raimi, 1985, VS). Mede door Ethan en Joel Coen geschreven parodie op de film noir en op de Hitchcock-thriller. Verhaaltje doet minder ter zake in dit staaltje uitgelaten stripverhaalidioom. BBC1, 1.10-2.35u.

Angel Baby (Paul Wendkos, 1961, VS). Gespierd melodrama over toernee van evangelist door provincieplaatsjes. Spraakloze Salome Jens krijgt er op wonderbaarlijke wijze haar stem van terug. Bijrol van Burt Reynolds. BBC2, 2.00-3.40u., zwart-wit.

Schüsse aus dem Geigenkasten (Fritz Umgelter, 1965, West-Duitsland). Aflevering uit serie confectiefilms rond FBI-agent Jerry Cotton, gespeeld door Georg Nader. Duitsl.1, 2.30-3.55u., zwart-wit.

The Young Stranger (John Frankenheimer, 1957, VS). Verdienstelijk speelfilmdebuut van Frankenheimer, waarin zoon van begriploze vader in aanraking komt met de politie. BBC1, 2.35-3.55u.

Ich heirate Hernn Direktor (Wolfgang Liebeneiner, 1959, Oostenrijk). Routine-komedie waarin typiste zonder scrupules (Heidelinde Weis) de vrouw van de baas probeert te worden. Duitsl.2, 5.20-6.55u., zwart-wit.

. King's Row (Sam Wood, 1942, VS). Fameus melodrama over de grote en kleinere problemen van de inwoners van een Amerikaans provinciestadje. 'Peyton Place' op bioscoopformaat. Met o.a. Robert Cummings en Ronald Reagan. Morgen, BBC2, 8.55-11.00u., zwart-wit.