Reno boos over video's Witte Huis

WASHINGTON, 10 OKT. Janet Reno, de Amerikaanse minister van Justitie, was woedend toen het Witte Huis haar zaterdag vertelde dat er video-opnamen bestaan van de omstreden koffiebijeenkomsten van president Clinton met geldschieters van zijn verkiezingscampagne.

Dat zei Reno gisteren op een zeldzaam openhartige persconferentie. “Als het Witte Huis materiaal moet overdragen, is het heel, heel frustrerend als dat traag gebeurt”, aldus Reno. Een dag voor het Witte Huis haar van het bestaan van de banden op de hoogte stelde, had ze juist besloten dat er geen onafhankelijke aanklager aangesteld hoeft te worden om de rol van president Clinton bij de koffiebijeenkomsten te onderzoeken. Dat besluit kan nu worden ingetrokken, zei Reno gisteren.

Reno was met name verontwaardigd over het feit dat het Witte Huis nog twee dagen gewacht heeft alvorens haar in te lichten toen de banden boven water waren gekomen. “Ze hadden het ons onmiddellijk moeten vertellen.” Een uur na de persconferentie nam Reno samen met president Clinton alweer deel aan een plechtigheid in de tuin van het Witte Huis.

De Senaatscommissie die het schandaal van de politieke fondsenwerving onderzoekt, bekijkt nu de aanwijzingen dat de Democratische partij en de Teamsters-vakbond samenspanden om elkaar heimelijk illegale campagnedonaties toe te spelen. Ook het Huis van Afgevaardigden heeft een commissie ingesteld om de illegale donaties van de afgelopen verkiezingscampagne te onderzoeken, en gisteren hoorde die commissie haar eerste getuigen. De zuster van de Democratische fondsenwerver Charlie Trie, (een oude vriend van Clinton en uitbater van een Chinees restaurant in Arkansas, die sinds hij in opspraak is gekomen naar China is uitgeweken), had van tevoren vrijheid van rechtsvervolging gekregen. Ze vertelde hoe ze tweemaal geld gaf aan de Democratische campagne nadat haar broer daar opdracht toe gaf. Nog dezelfde dag werd hetzelfde bedrag op haar rekening gestort via een Chinese bank in Macãu. Buitenlandse bijdragen aan politieke campagnes zijn in de VS verboden. De Republikeinen hebben steeds gezegd dat de Democraten buitenlands geld via stromannen witwasten.

Trie's zuster zei dat ze niets van witwassen af wist. “Ik dacht gewoon dat ik mijn broer een plezier deed. Ik wist niets. Ik wist niet eens wat de DNC is” (DNC staat voor Democratic National Committee, het bestuur van de Democratische partij).