Portugal verkoopt Telecom voor 4 mld

ROTTERDAM, 10 OKT. Portugal heeft gisteren 354 miljard escudo (vier miljard gulden) opgehaald met de verkoop van aandelen Portugal Telecom. De staat heeft een belang van 26 procent van de hand gedaan. Het resterende staatsbelang is nog 25 procent.

De vraag naar de aandelen was veel groter dan het aanbod, zowel bij particulieren als bij de zakelijke markt. Het aandeel werd voor 7,47 escudo verkocht, wat 0,8 procent lager was dan de slotkoers van woensdag.

Een aantal telecombedrijven heeft de gelegenheid benut om een belang in de Portugese telefoonmaatschappij te verkrijgen. Het Spaanse Telefónica nam een belang van 3,5 procent, terwijl British Telecom voor ruim één procent aandelen heeft verworven. Ook andere strategische partners van het Portugese bedrijf, het Braziliaanse Telebras en het Amerikaanse MCI, kochten pakketten aandelen.

De Portugese regering maakte gisteren bekend geen plannen te hebben om haar belang in Portugal Telecom verder te verminderen. Portugal verwacht dit jaar 9 miljard gulden binnen te halen uit privatiseringen.