Philips stoot deel belang in Origin af

Niet bekend

Origin stelt dat de aandelentransactie een direct gevolg is van de in mei afgesproken samenwerking tussen Origin en Price Waterhouse. De wereldwijd opererende accountant maakte vorige maand bekend te fuseren met Coopers & Lybrand en toen al werd duidelijk dat de combinatie wilde uitbreiden in de automatiseringssector. De transactie tussen Philips en Price Waterhouse moet vóór het eind van dit jaar zijn afgerond en dan pas wordt bekend hoe groot het verkochte belang is.

Volgens een woordvoerder van Origin is de automatiseerder zeer ingenomen met de verkoop van een deel van Philips' belang aan Price Waterhouse. “Zij zijn sterk in de strategische advisering, terwijl onze kracht vooral in de software-toepassingen en in outsourcing zit.” De twee partijen beschikken in totaal over 27.000 consultants, waarvan ruim 14.500 in dienst zijn van Origin. Ruim eenderde van de omzet is van Philips afkomstig.

Vorig jaar boekte de automatiseerder een omzet van drie miljard gulden, waarop een verlies van ruim honderd miljoen werd gemaakt. Onlangs uitte financieel directeur Jan Hommen van Philips in de openbaarheid nog zijn ongenoegen over de prestaties van Origin. Volgens hem laten de resultaten te lang op zich wachten, hoewel de marktomstandigheden prima zijn.

De automatiseerder gaat de laatste tijd gebukt onder een reeks van vertrekkende directeuren. Afgelopen augustus vertrok Origin-president Tom Butler nog volkomen onverwacht, negen maanden na zijn aantreden. Zijn voorganger Geoffrey Carroll was al na vijf maanden door Philips aan de kant geschoven, volgens ingewijden door te grote ambities. De kritiek van beiden was dat de ambities van Philips erg hoog zijn, maar dat er weinig bereidheid bestaat om te investeren.

De Automatisering Gids meldde deze week dat Philips al deze zomer heeft geprobeerd zijn gehele belang in Origin aan Price Waterhouse te verkopen. Juist de aanhoudende onrust in de top van de automatiseerder zou de acquisitie in de weg hebben gestaan. Zowel Philips als Origin ontkennen dit.